VIDEO | Në Maqedoni erdhën kompani nga Sllovenia: “Gjueti” për punëtorë me kushte më të lehta për vizë pune

"Jeto dhe puno në Slloveni" Foto: Metodi Zdraev

Mos filloni punën pa leje të përkohshme qëndrimi, paralajmëron Zyra e Punësimit e Sllovenisë, ku shpjegohet procedura për marrjen e asaj leje.

Kur arritëm në hotelin Hilton në Shkup, takuam njëqind bashkatdhetarë tanë që rregullonin punë me punëdhënësit sllovenë. Manifestimi “Jeto dhe puno në Slloveni” u organizua nga Ambasada e Sllovenisë në vendin tonë, si dhe Zyra e tyre e Punësimit, ku më së shumti kërkoheshin mjekë të specialiteteve të ndryshme, infermierë, kujdestarë, shoferë dhe punëtorë ndërtimi.

Punëdhënësit me të cilët kemi biseduar thonë se janë të kënaqur me interesimin dhe bashkëqytetarët tanë shpresojnë t'i sigurojnë vetes kushte më të mira jetese.

Foto: Metodi Zdravev

Përfaqësuesit e Spitalit të Përgjithshëm Jesenice thonë se në stendat e tyre për dy orë kanë qëndruar dhjetëra persona cilësorë të cilët kanë shfaqur interes për punën. Nga aty thonë se kanë 15 për qind mungesë infermierësh.

Në spitalin e Mariborit mungojnë mjekët e familjes, gjinekologët, mjekët e sportit...

– Erdhëm për të bindur bashkëqytetarët tuaj, për t'u thënë atyre se çfarë presim dhe çfarë ofrojmë. Në fillim ofrojmë një apartament me pagesë, e kuptojmë që është e vështirë në fillim. Për ne është e rëndësishme që ata të mos jenë vetëm mjekë të mirë, por edhe njerëz të mirë. Në Slloveni, paga fillestare e kursantit është 1.300 euro, në fund të specializimit është më e lartë dhe kur mjeku specializohet mund të presë 2.300 euro - tha doktoresha Helena Blajun Washner.

Ambasadori slloven Gregor Presker tha se është i lumtur që ka pasur një interesim të madh për këtë ngjarje dhe se ky është i dyti eveniment i tillë që organizohet në vendin tonë.

- E organizuam pikërisht për shkak të interesimit të madh të qytetarëve të Maqedonisë. Ne veprojmë institucionalisht për të ofruar informacionin më të mirë dhe të verifikuar për këdo që është i interesuar. Të pranishme janë kompani serioze nga Sllovenia, të cilat do të japin informacion të saktë për punësimin. Ne kërkojmë kuadro të mirë dhe të kualifikuar dhe jemi të sigurt se Maqedonia i ka - tha ambasadori.

Shërbimi Slloven i Punësimit bëri një prezantim të gjerë se si të gjeni një punë në Slloveni. Nga aty kanë treguar se sivjet u kanë dhënë 3.800 leje pune vjetore për qytetarët e Maqedonisë dhe se ky numër po rritet nga viti në vit.

- Për disa profesione nuk kemi më aq punëtorë për punësim. Prandaj vendosëm të prezantohemi në të gjitha vendet e rajonit. Në qershor kemi nënshkruar marrëveshje me Zyrën për Punësim të Maqedonisë së Veriut – tha Anka Rode nga Zyra për Punësim.

Ajo theksoi se nuk duhet të fillohet me punë në Slloveni pa kartën e qëndrimit të përkohshëm, ku shënohet edhe kompania në të cilën do të punohet. Qëndrimi i përkohshëm mund të rregullohet në njësitë administrative kompetente në Slloveni ose përmes ambasadës lokale.

- Shumica e punëdhënësve kanë një shërbim personeli që do të zgjidhë dokumentet tuaja. Në Slloveni ka 58 njësi administrative dhe ju këshilloj që kur të tregoni vendbanimin tuaj, ai të jetë një vend më i vogël dhe të paraqisni kërkesën tuaj atje. Kështu, dokumentet tuaja do të përpunohen më shpejt. Ju gjithashtu mund të punoni në Lubjanë, por specifikoni një vend më të vogël për të qëndruar. Nuk është krim - këshilloi Rode të pranishmëve në prezantim.

Pas marrjes së lejes së qëndrimit, punonjësi duhet të paraqitet në punë në Slloveni brenda 15 ditëve.

Rode shpjegoi se punëtorët e ardhshëm atje duhet të marrin pëlqimin edhe nga Zyra e Punësimit e Sllovenisë, në të cilën konfirmohet se një qytetar i tyre nuk pret një punë të tillë. Megjithatë, siç thotë Rode, edhe nëse aplikon një shtetas slloven, kjo nuk duhet t'i dekurajojë maqedonasit. Për profesionet me mungesë në Slloveni, siç është mjekësia, nuk kërkohet një pëlqim i tillë nga Instituti.

Rode siguron se është e lehtë për familje të tëra të vijnë dhe të jetojnë në Slloveni.

- Me ndryshimet në Ligjin për të huajt, nëse burri gjen punë, gruaja mund të vijë për një vit në vend të dy vjetëve. Por as kjo nuk duhet pritur, bashkimi familjar mund të bëhet menjëherë nëse të dy kërkojnë dhe gjejnë punë njëkohësisht në Slloveni - thotë Rode dhe shtoi se për mjekët dhe disa profesione të tjera, si dhe për ata që janë shumë të lartë. me pagesë bëhet menjëherë bashkimi familjar.

Mosha e zakonshme e daljes në pension

Të gjithë ata që do të punojnë në Slloveni kanë sigurim shëndetësor dhe mjekun e tyre personal, ose akses në një klinikë ambulatore me një mjek të paspecifikuar, shpjeguan ata në prezantim.
Nga atje thanë se punëtorët e ardhshëm në Slloveni duhet ta dinë se përvoja e tyre pensionale nga Maqedonia do të kombinohet me atë nga Sllovenia, si një përvojë e përbashkët.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË