VIDEO: Shteti inkurajon prodhimin dhe promovimin e verës maqedonase

Goran Jakovlevski, kryetar i shoqatës së kantinave të familjes Tikvesh dhe Gjorgi Naumçev, enolog/Foto: Sloboden Pechat/Dragan Mitreski

Verëbërësit maqedonas para disa vitesh vlerësuan se mund ta përpunojnë vetë rrushin në verë dhe të mundohen ta ofrojnë atë produkt në treg. Për këtë, ata formuan një shoqatë dhe si person juridik iu drejtuan Ministrisë së Bujqësisë me synimin për të bërë ndryshime në rregulloren ligjore.

- Shoqata e Verarive Familjare Tikvesh është themeluar nga disa prodhues të verës nga rajoni i Tikveshit në vitin 2019 për të arritur disa të drejta si fermerë dhe prodhues të verës. Kemi kërkuar ndryshime në ligjin e verërave dhe ky është aktiviteti ynë i parë. Përveç pranisë sonë formale, ne donim t'u tregonim institucioneve se ne praktikisht ekzistojmë dhe se mund të prodhojmë verë cilësore. Mirëpo, meqenëse nuk ishim të regjistruar si prodhues, ishte e nevojshme që të bënim disa aktivitete duke ndryshuar rregulloren ligjore që të mund të regjistroheshim. Në takimin me ministrin e bujqësisë, Ljupço Nikollovski, kërkuam që të kuptojmë gjendjen tonë, gjegjësisht Ligji për verën dhe aktet tjera të përshtaten me nevojat e verëtarëve maqedonas sipas shembullit të vendeve të ish-Jugosllavisë, tani anëtare të BE, Slloveni dhe Kroaci. Në periudhën kur kërkuam regjistrimin e duhur për ne në Maqedoni, ishin të regjistruar rreth 70 prodhues, ndërsa në këto dy shtete ishin mbi 40 mijë prodhues. Në vitin 2020, si rezultat i masave specifike nga Ministria e Bujqësisë, kemi regjistruar rreth njëqind kantina familjare, tha në emisionin “Utrinski Pechat”, kryetar i Shoqatës së Verarive Familjare Tikvesh, Goran Jakovlevski.

Gjorgi Naumçev, enolog dhe një nga prodhuesit e parë të verës, theksoi se fillimet e tij si prodhues i verës datojnë në dy shekuj më parë, nga njëra anë, dhe motivimi për të filluar këtë lloj biznesi ka ardhur nga nevoja për përpunimin e rrushit. të cilat në atë kohë ishin me çmim të ulët, nga ana tjetër. Sipas tij, ata kanë dashur të kenë një produkt final - verë, në kundërshtim me qëndrimin e shumicës së fermerëve në atë kohë për shitjen e rrushit.

- Edukimi im është enolog dhe ky ishte çelësi për të vendosur për prodhimin e verës. E di që vera e mirë kërkon një përzgjedhje të rrushit të mirë, dhe ne e kemi atë. Pas themelimit të Shoqatës, pata mundësinë të marr pjesë dy herë në një festival vere në Bolonja të Italisë, duke promovuar verën time. Gjithashtu kam marrë pjesë në prezantime të verërave në Slloveni, Poloni dhe Shqipëri. Nga pjesëmarrja në Itali kam pasur një përvojë pozitive dhe verëtarët, dashamirësit e verës dhe qytetarët atje u befasuan pozitivisht nga vera jonë maqedonase dhe nuk patën asgjë tjetër veç komplimente - theksoi Gjorgi Naumçev.

Do të rritet numri i prodhuesve të verës, e me këtë edhe konkurrenca, që në fund të jemi të gjithë të kënaqur sepse mund të kemi verë cilësore në vend që mund të na përfaqësojë në botë.

- Maqedonia ka një potencial real për të arritur rritje dhe zhvillim në industrinë e verës dhe prodhimin e verës. Shoqata jonë është rritur dhe kemi rreth 60 anëtarë nga qytete të ndryshme, por shumica e tyre janë nga rajoni i Tikvës. Përcaktimi ynë është që Maqedonia të njihet në Evropë për prodhimin e verës cilësore. Me regjistrimin e kantinave të vogla familjare dhe me mbështetjen e Ministrisë së Bujqësisë kemi kushtet dhe potencialin për të rritur prodhimin e verës. Vetëm si shembull do të theksoja se turistët që e vizitojnë vendin tonë kanë mundësi të provojnë verën tonë dhe nga reagimet e tyre në takimet me ta mund të jemi të kënaqur, por edhe të motivuar për të vazhduar - theksoi Goran Jakovlevski.

Shteti edhe më herët edhe tani inkurajon promovimin e verës maqedonase, për të cilën ndan mjete, thotë Jakovlevski dhe shton se është një nga përfituesit e grantit nga Ministria e Bujqësisë në vlerë prej 10 mijë eurosh për sigurimin e verës. pajisjet e prodhimit.

- Në disa qytete të Maqedonisë kemi aktivitete për promovimin e verës, thotë Naumçev. Ajo po bëhet qendër e ngjarjeve të verës në Shkup, Ohër, Manastir, Demir Kapi dhe Kavadar, ku ofrohet vera jonë. Ka standarde dhe kjo është karakteristikë e rajonit të Tikvës si rajon me hardhi të mbrojtur, pra është standardizuar një strukturë e caktuar e verës. Për këtë mund të them se në Maqedoni ka shumë më tepër ekspertë dhe agjenci konsulente që ndihmojnë kantinat familjare në këtë drejtim. Sipas sasisë totale, ne jemi ende prodhues të vegjël dhe kjo ndihmë prej 10 mijë eurosh i përshtatet “forcës dhe fuqisë” tonë si prodhues. Për shembull, sasia ime shkon deri në 30 mijë litra në vit, ndërsa anëtarët e tjerë mund të prodhojnë më pak ose rreth 5 mijë litra në vit, që është një sasi e vogël, theksoi Gjorgi Naumçev.

Shikoni të gjithë bisedën me Goran Jakovlevski, kryetar i shoqatës së kantinave të familjes Tikvesh dhe Gjorgi Naumçev, enolog dhe një nga prodhuesit e parë të verës, në video:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës