VIDEO: Paga të mira dhe trajtim të barabartë kanë kërkuar punonjësit e Ministrisë së Kulturës në protestën para Qeverisë

Protesta e punonjësve të kulturës/Foto: Sloboden pechat/Dragan Mitreski

Me fishkëllima dhe britma, punonjësit e Ministrisë së Kulturës dolën në protestë para Qeverisë mëngjesin e sotëm, me kërkesë për rritje edhe të pagave të tyre, pasi u vendos rritje në llogaritë e kolegëve të tyre nga Ministria. të Financave. Pa kontratë kolektive këta punonjës në institucionet kulturore dhe në ministri nuk do të marrin paga më të larta se kolegët e tyre nga administrata publike.

- Shteti nuk duhet të ketë kritere të dyfishta për punonjësit e së njëjtës kategori, të të njëjtit grup, që janë në të njëjtin ligj. Ministria e Financave, duke mashtruar sistemin, miratoi një ligj për buxhetet që parashikonte rritje pagash vetëm për një kategori të caktuar punonjësish që janë në të njëjtën kategori me kolegët që protestojnë sot. Të njëjtën gjë kërkojmë për të gjithë punëtorët, tha Trpe Deanoski, kryetar i UPOZ-it.

Punonjësit e Ministrisë së Kulturës, Agjencisë së Filmit dhe Administratës së Trashëgimisë Kulturore kanë dalë sot në protestë para Qeverisë. Ditët e kaluara ata protestuan para Ministrisë së Financave dhe kërkuan me këmbëngulje takim me ministrin Fatmir Besimi, i cili nuk gjeti kohë t'i dëgjonte, pasi i rriti pagat në sektorin e tij me pretekstin se punonjësit po largoheshin sepse paga shumë të ulëta në sektorin publik.

- Kërkojmë ngritje minimale prej 30 për qind për të gjithë punëtorët nga tri organizatat sindikale të sindikatës së UPOZ-it ose nënshkrimin e Kontratës Kolektive siç kanë bërë kolegët e Sindikatës së Kulturës, përkatësisht në veprimtarinë kulturore, thotë Deanoski.

Punëtorët e kulturës mbetën në margjina me pagat më të ulëta nga 18.000 deri në 30.000 denarë, gjegjësisht paga më e lartë në këtë sektor, sipas Deanoskit, është 33.000 denarë, dhe përgjegjësia që kanë këta persona është shumë më e madhe se pjesa tjetër e të punësuarve. në sektorin publik. Pagimin e të ardhurave të tilla mujore, këta punonjës e konsiderojnë jo dinjitoze, ndaj kërkojnë trajtim të barabartë për të gjithë nëpunësit civilë.

-Më shumë se 70 për qind në Ministri, gjegjësisht 90 për qind e Administratës për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore marrin pagë nën mesataren, pra mesatarisht rreth 25.000 denarë. Ajo që ne kërkojmë është pëlqimi i Ministrisë së Financave për të nënshkruar një Kontratë Kolektive në nivel të punëdhënësit dhe në këtë mënyrë të realizojmë të drejtat tona bazuar në një rritje mesatare prej 30 për qind, analoge me rritjen e pagave për punonjësit në Ministrinë e Financave. , tha Irina Dimovska, anëtare e bordit ekzekutiv të sindikatës në Ministrinë e Kulturës.

Ajo thekson se Ministria e Kulturës administron punën e gjithsej 68 institucioneve kombëtare në fushën e kulturës dhe 49 institucioneve vendore.

- Së fundi çdo vit ne zhvillojmë konkurse në të cilat aplikojnë më shumë se 5.000 përdorues. Të paktën gjysma e tyre janë objekt marrëveshjeje, ne lidhim marrëveshje me ta, i ndjekim më tej. Pra fushëveprimi i punës së punonjësve të kësaj Ministrie të Kulturës është i gjerë. Kjo është arsyeja pse ne vlerësojmë se meritojmë trajtim të barabartë me të tjerët. Kështu jemi vënë në pozitë të pabarabartë në raport me kolegët nga Ministria e Financave, Kuvendi dhe do të mbetemi derisa të plotësohen kërkesat tona, thotë Dimovska.

Punonjësit në sektorin e kulturës besojnë se kërkesa e tyre është dinjitoze dhe me Marrëveshjen Kolektive vlerësohet përfundimisht puna e të gjithë profesionistëve të punësuar në Ministrinë e Kulturës në raport me ministritë e tjera ku ka rritje pagash.

"Ne mendojmë se shteti, institucionet e sistemit do të mund ta pranojnë kërkesën tonë që të trajtohen në mënyrë të barabartë nga të gjithë nëpunësit civilë në të gjitha ministritë", tha kryetari i organizatës sindikale në Ministrinë e Kulturës, Branko Kostovski. vendimtare.

Por, fishkëllimat dhe thirrjet e administratorëve të kulturës nuk kanë mbërritur tek ministri i Financave Fatmir Besimi, e sot as kolegët e tij nga Qeveria e RSM-së.

-Negociatat kanë qenë shumë të vështira kohët e fundit, sepse duket se nuk ka dialog social dhe partneritet social. Këtu është dita e gjashtë e protestave, Ministria e Financave nuk na pret, mendoj se nuk do të na presë dhe do të duhet të radikalizojë protestat. Sot jemi përballë qeverisë, mund të na presë zëvendëskryeministri, kryeministri apo kushdo që mund të flasë me të për këto çështje, por tani për tani, edhe pse u dërgojmë kërkesa për takim, nuk kemi një përgjigje pozitive, tha Deanoski.

Ata janë të vendosur të vazhdojnë protestat deri në plotësimin përfundimtar të kërkesave të tyre.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës