VIDEO | Denis Jankulovski: Të mos kemi frikë nga dallimet, por t'i pranojmë ato

Denis Jankulovski - teknik mjekësor / Foto: Free Press - Dragan Mitreski

“Edhe pse koronavirusi na solli shumë momente negative dhe të pakëndshme, krejt e kundërta me mua, më ndodhën shumë gjëra të bukura dhe njerëzit me siguri i kuptuan të gjitha këto, sepse gjithçka që bëra ishte bërë për ta kaluar më lehtë ditën. Momentet më të mira ishin kur dikush më shkruante ose më telefononte për të më thënë se ishte shëruar”.

Kështu ka shpjeguar për “Utrinski Pechat” përvojën e tij gjatë koronavirusit, Denis Jankulovski, teknik mjekësor, humanist dhe aktivist.

Denisi ka pasur dëshirë të ndihmojë njerëzit që në fëmijëri, veçanërisht njerëzit që janë në kategoritë e cenueshme. Vite më vonë, ai mësoi për njerëzit me zhvillim apo aftësi të kufizuara atipike dhe u gjend menjëherë në atë botë, ku mund të ndihmonte në çdo mënyrë.

“Që nga viti 2018 kemi krijuar zyrtarisht një shoqatë me të cilën tregojmë dhe dëshmojmë në mënyrë kulturore dhe argëtuese se përfshirja është padyshim e mundur. Kështu doli kënga “Rritemi bashkë”, dedikuar fëmijëve me atipitet”, thotë Denis.

“Kemi një mbështetje të madhe nga familjet e fëmijëve me aftësi të kufizuara apo atipike, por momenti më i rëndësishëm është mbështetja e prindërve të fëmijëve me zhvillim tipik, të cilët na falënderojnë për mundësinë që fëmija ynë të njohë të gjitha ato atipikitete. Nuk duhet të kemi frikë se fëmijët tanë do të infektohen ose do të kenë ndonjë atipizëm”.

Denisi thotë se ne të rriturit jemi ata që duhet të veprojmë me fëmijët tanë në sfond, duhet t'i mësojmë, t'i prezantojmë dhe t'i vëmë në dukje të gjitha ato anormalitete dhe sigurisht t'i mësojmë t'i pranojnë.

“Ka ende peticione në shkolla, kopshte për të hequr fëmijët që janë pak më “të gjallë”. Ka mënyra se si duhet t'u afrohemi këtyre fëmijëve, familjeve të tyre dhe të përpiqemi jo vetëm të hyjmë në botën e tyre, por t'i bëjmë ata të hyjnë në botën tonë. Domethënë, le ta gjejmë veten në mes dhe të bëjmë një botë të bukur së bashku”.

Në bisedë, Denisi foli edhe për idenë e krijimit të një rampe të aksesueshme në skenën "Shell" në parkun e qytetit, në mënyrë që vetë pjesëmarrësit, njerëz me karrige me rrota, të mund të ngjiteshin në skenë. Është një lloj diskriminimi që duhet zgjidhur sa më parë, sigurisht me ndihmën e ekspertëve dhe personave të autorizuar.

Më poshtë mund ta ndiqni të plotë bisedën me Denis Jankulovskin:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës