VIDEO | Dr. Panovski: Fruthi i majmunit nuk meriton vëmendje, ende askush në Evropë nuk ka vdekur nga kjo sëmundje

Prof. Dr. Nikolla Panovski / Foto: Free Press

Gjatë pandemisë Covid, paniku dhe informacione të ndryshme për rrezikun e fruthit të cilat paraqiten si kërcënuese për jetën dhe lehtësisht të transmetueshme.

- Nga pikëpamja sociologjike, mendoj se duhet të mbushet hapësira që kanë pasur mediat me Covid-in, janë mësuar me këtë. Përndryshe, fruthi nuk meriton vëmendje, përveç rëndësisë kërkimore shkencore dhe epidemiologjike. Qoftet janë fruthi i lisë. Në atë moment del një flluskë. Kjo ka vazhduar për dekada. Emri profesional është lisë, por anglezët e quajnë resin pox. Gazetarët tanë dhe ndonjëherë ekspertët e përkthejnë si fruth. Në vendin tonë fruthi më së shpeshti quhet fruth, ndërsa lija e rrëshirës dhe neve dhe serbëve, kroatëve, rusëve quhemi lisë, sqaron në brifingun e mëngjesit mikrobiologu, prof. Dr Nikolla Panovski për famën që po rritet rreth fruthit të majmunit.

Me kalimin e viteve ka pasur raste sporadike të fruthit, por vaksinat e fruthit ofrojnë mbrojtje të madhe ndaj kësaj sëmundjeje.

- Një ditë më parë dëgjova OBSH-në të thoshte se nëse vaksinoheni kundër fruthit, 85% prej jush do të mbroheni nga fruthi. Nëse do të ishte e vërtetë, do të ishte shumë mirë, sepse të gjithë janë vaksinuar kundër fruthit, ndërsa ata mbi 51 vjeç janë vaksinuar kundër lisë. Pra jugosllavët dy herë, dhe pjesa tjetër në botë një herë. Të gjithë të tjerët nuk janë vaksinuar. Monkey Pox u izolua për herë të parë në 1958 në Kopenhagë. Ngjashëm me linë e dhenve është edhe lia e dhenve, të cilën ne e quajmë lisë e dhenve dhe nuk ka të bëjë me dhen. E njëjta familje përfshin vaksinat kundër lisë, fruthit dhe shytave. Vaksina është një sëmundje e lopëve që i sëmur njerëzit. Thashethemet janë shtuar pasi qindra raste janë shfaqur në muajin e fundit. Por ndryshe nga lija, fruthi nuk shkakton vdekjen, tha doktor Panovski, duke shpjeguar se flluskat janë të rrezikshme vetëm nëse janë të infektuara me baktere.

Ai shpjegon se mediat publikojnë pamje të tmerrshme të rasteve ekstreme që shkaktojnë frikë tek popullata.

Dr. Panovski në paraqitjen e tij të ftuar në konferencën e mëngjesit iu referua edhe pandemisë Covid.

- Nuk duhet të ketë valë të re. Variantet që shfaqen në omicrin kanë simptoma më të lehta. Popullsia fitoi imunitet si nëpërmjet vaksinave ashtu edhe nëpërmjet transfuzioneve. Në vjeshtë, edhe sikur të ketë një valë të re, nuk do të jenë 50 por 200 raste dhe do të jenë më të lehta. Nuk do të ketë nevojë as për testim. Kjo ndodhi me luftën në Ukrainë. Mijëra ukrainas u larguan nga vendi, askush nuk i testoi, polakët që i pranuan nuk raportuan infeksion, është vendimtar doktor Panovski.

Shikoni të gjithë bisedën në video:

VIDEO | Dr. Panovski: Fruthi i majmunit nuk meriton vëmendje, ende askush në Evropë nuk ka vdekur nga kjo sëmundje

Video e ditës