VIDEO | Dr. Mojanoski: KOS nuk mund të vendosë për qytetarët dhe besimtarët e KOM-OA

Prof. Dr. Cane Mojanoski / Foto: Free Press

Në pritje të qëndrimit zyrtar të KOM-OA pas njohjes së djeshme nga Kuvendi i KOS-it si kishë autonome, me qëndrimin e saj në konferencën e mëngjesit. prof. Dr. Cane Mojanoski, ish-kryetar i Komisionit për Marrëdhënie me Bashkësitë Fetare.

- Mendoj se pritej që këtë vit Patriarku Ekumenik t'i përgjigjet kërkesës së KOM-it për funksionimin e një kishe të veçantë autoqefale në territorin e Maqedonisë. Pritej që Patriarku Ekumenik, në përputhje me kompetencat dhe kompetencat e tij, të dilte me një iniciativë dhe pritej një zgjidhje për marrjen e një vendimi të tillë. Vendimi i Sinodit të Shenjtë të Patriarkanës Ekumenike është në drejtimin që KOS t'i drejtohet KOS-it për zgjidhjen e çështjeve të hapura. Restaurimi i Kryepeshkopatës së Ohrit si kishë lokale që vepron në territorin e Maqedonisë është një vendim i rëndësishëm. Nga ky aspekt, duke u rikthyer në KOS për të diskutuar çështje administrative, pyetja e parë që shtrohet është se pse u larguam nga KOS, dhe tani kthehemi për të zgjidhur përçarjen e vendosur nga KOS. “Shpresoj që vendimi i KOS-it të mos pritet më shumë se vendimi i Patriarkut Ekumenik, por në kishë asgjë nuk është e sigurt sepse koha ka një dimension tjetër”, tha prof. Dr. Cane Mojanoski.

Sipas tij, pjesë e problemit dhjetëvjeçar është edhe pikë referimi kombëtar i kishave.

- Konsiderohet se rezistenca më e madhe ndaj formimit të KOM-it ka ardhur nga patriarkanat të cilat besojnë se emri i kishës nuk duhet të përmbajë pika referimi kombëtare. Këtu janë Kisha Ortodokse Athinase, pastaj ajo Ruse. Në lidhje me ndikimin e RPC-së mund të thuhet se ndikimi i tyre në këtë grup kishash që predikojnë në gjuhën e vjetër sllave është i madh në Ballkan. Përplasja mes Kishës së Moskës dhe Kishës së Konstandinopojës është intensifikuar me njohjen e Kishës ukrainase dhe dallimet e tyre vërehen veçanërisht në mesazhet e dërguara nga KOS-i, tha Mojanoski.

Sipas tij, tani KOM-i është në një pozitë shumë më të mirë duke qenë se ka aleat Patriarkanën Ekumenike.

- KOS-i nuk mund të vendosë për qytetarët dhe besimtarët e KOM-it, prof. dr. Cane Mojanoski, një nga njohësit më të mirë të çështjeve kishtare në Maqedoni.

Shikoni të gjithë bisedën në video:

Video e ditës