VIDEO | Dr Mehmedovi:: Lloji omicron manifeston një formë të lehtë të Covid-19, por prek më të rinjtë dhe kjo shqetëson

Dr. Zlate Mehmedovic
Dr. Zlate Mehmedovi / / Brifing i mëngjesit

Është ende herët për të thënë nëse duhet të kemi frikë nga lloji i ri i koronavirusit omicron, por vetëm dy ditë pasi u zbulua më 24 nëntor, tashmë po merren masa në mbarë botën për të ngadalësuar përhapjen e tij. Megjithatë, nuk është zgjidhje mbyllja e kufijve hyrës të udhëtarëve nga vendet ku u zbulua virusi. Duhet të merret parasysh karantina e detyrueshme e këtyre pasagjerëve dhe testimi për të konfirmuar praninë e mundshme të virusit, tha sot në konferencën e Utrinskit, doktor Zlate Mehmedovic, specialist i mjekësisë së punës.

- Shohim që në shumicën e vendeve evropiane tashmë është regjistruar një rast i omicron. Nuk është çështja nëse do të arrijmë të parandalojmë variantin e ri të koronavirusit, por kur do të arrijë në vendin tonë. Ndoshta do të duhet të fokusohemi në këtë, për të zbutur procesin e hyrjes në variant dhe transmetimin e tij në popullatë. Ndalimi i hyrjes së qytetarëve nga vendet ku është zbuluar virusi është një masë shumë rigoroze, nuk bëhet në botë nga askush tjetër përveç Izraelit. Megjithatë, kontrollet e hyrjes duhet të jenë të rrepta dhe duhet futur karantina e detyrueshme. Testet PCR duhet të jenë të detyrueshme dhe të përsëriten, që do të thotë se nëse testi ka dalë negativ në hyrje të vendit, duhet të përsëritet pas tri ditësh, thotë doktor Mehmedovic.

Ai thotë se është shumë herët për të folur për simptomat.

- Përvoja e mjekëve që punojnë në Botsvanë dhe Mozambik është një simptomatologji e lehtë e shoqëruar me dhimbje koke, lodhje dhe dhimbje muskulore. Nga ana tjetër, mjekët që punojnë në njësitë e kujdesit intensiv në Afrikën e Jugut paralajmërojnë se shumë të rinj janë në formë klinike të moderuar deri në të rëndë të sëmundjes. Duhet të merren parasysh dy aspekte, ajo ka një formë të lehtë të sëmundjes, por kufiri i pacientëve po ulet dhe prek të rinjtë, paralajmëron dr. Mehmedovic.

- Qytetarët e vaksinuar dhe të transfuzuar kanë në një farë mënyre përgatitjen për llojin e ri të covidiumit. Por raportet nga Afrika e Jugut thonë se gjysma e rasteve të zbuluara janë të pavaksinuara, që do të thotë se gjysma tjetër ishin të vaksinuara, por nuk mbetën imun ndaj Omicron. "Pfizer" dhe "Moderna" njoftuan se janë duke punuar për krijimin e një doze përforcuese që do të përshtatet për variantin e ri, por derisa të marrim atë dozë përforcuese mund të duhen disa muaj, që është një periudhë shumë e rëndësishme për mënyrën se si një lloj i ri po përhapet jo vetëm në vendin tonë, por edhe në botë. Duke qenë se jemi duke punuar në një variant me 50 mutacione, gjë që nuk ka ndodhur deri më tani, duhet të monitorojmë seriozisht procesin e përhapjes, shpjegon doktor Mehmedovic.

Video e ditës