VIDEO | Chapovski: Maqedonasit nga Jugosllavia morën më të keqen - korrupsionin dhe turbofolk, dhe sllovenët përparimtarët

Gorazd Chapovski, frontmen i Mizar / Foto: Free Press

Nëpërmjet muzikës, muzikantët shprehin qëndrimin, mendimin e tyre dhe qëndrojnë konsekuent gjatë gjithë kohës së tyre në skenën muzikore. I tillë është shembulli me grupin kult maqedonas “Mizar”.

- Qëndrimi i shprehur gjithmonë kushton shumë. Por sa i përket konceptit muzikor, nuk kemi bërë shumë kompromise. Ne e ruajmë atë koncept të folklorit ballkanik, maqedonas me një përzierje të muzikës elektronike bizantine dhe moderne deri më sot, kështu që këtu nuk ka asnjë kompromis. Një shembull na kushtoi vërtet. Kur ishim në vitin 1988, ishim me Oliver Mandiqin, na tha ai, para albumit të parë, të cilin e kemi incizuar në Lubjanë, këndojmë në serbo-kroatisht dhe do ta nxjerrim albumin. Mandic ishte atëherë redaktori i PGB-RTB. Ishim me Goran Trajkovskin, ishte e qartë. Nuk ramë dakord, njeriu shprehet më së miri në gjuhën amtare, të gjitha emocionet shprehen më së miri kështu dhe mund të mos ketë kushtuar komercialisht, por mendoj se është shumë në modë të shprehesh dhe të këndosh në gjuhën amtare, qëndrimi nga Ai aspekt mund të dukej më pak sukses komercial, por ne mbetëm në pozitë, thotë Gorazd Çapovski, frontmeni i grupit "Mizar".

Lidhur me mesazhet që grupi Mizar ka dërguar ndër vite, Çapovski thotë se mesazhet duhet parë në një kontekst historik:

- Në atë kohë ne ishim një mjedis alter me pikëpamjet tona. Qëllimi ynë ishte të rrëzonim një sistem totalitar, të kishim lirinë e fjalës, demokracinë parlamentare, gjithçka që mund të mos ekzistojë sot. Ai brezi i viteve 80 ishte i tillë. Në vitin 1985, për këtë, videoja jonë përfundoi në një bunker të televizionit kroat, megjithëse nuk kishte asgjë të veçantë, por kaq. Njerëzit nuk ishin në dijeni, kishte konfuzion”, tha Çapovski.

Muzikanti pranon se në rininë e tij ka qenë aktivisht i përfshirë në politikë dhe ka qenë anëtar dhe një nga financuesit e VMRO-DPMNE-së, por më vonë u largua nga partia:

- Unë e kam pasur kartën e anëtarësimit me numër 64 të VMRO-DPMNE-së. Unë kam qenë një nga financuesit e parë të VMRO-DPMNE-së. Shitëm një koncert në MKC dhe të gjitha paratë i dhamë për distinktivë, bluza dhe materiale të tjera për festën. Kam qenë aktivist për një kohë të gjatë por jam larguar. Në referendumin e 8 shtatorit 1991 votova për një Republikë të pavarur të Maqedonisë, që e jona të jetë sovrane, që ne të vendosim kush do të jetë në pushtet përmes zgjedhjeve, të vendosim për fatin tonë nën emrin Republika e Maqedonisë. . Por pashë që ato ideale nuk janë idealet e mia, janë vlera krejtësisht të ndryshme dhe lojëra të tjera. Unë nuk jam një anëtar që mund të jap asgjë në ato rrethana. Megjithatë, unë jam alter muzikant dhe ato synime dhe koncepte janë më kufizuese, thotë Çapovski.

Ai beson se Maqedonia nuk ka qenë kurrë më demokratike se në periudhën 1988-92.

- Maqedonia ka 30 vjet që gabon. Ai nuk e di se ku po shkon, çfarë po bën. Por për shkak të paaftësisë sonë, ju e shihni se ku jemi. Puna është e komplikuar, ne mësojmë shumë pak nga historia jonë, thotë Çapovski.

Ai njoftoi se së shpejti do të shkojë në Slloveni për të parë se si janë gjërat atje:

- Ne nga Jugosllavia morëm më të keqen - korrupsionin dhe turbofolkun, sllovenët morën më të mirën. Ata janë aty ku janë. Ata kishin një Kuçan, ia morën gjërat më të bukura, gjërat përparimtare, kulturore nga Jugosllavia, maqedonasit morën turbofolkun dhe korrupsionin. "Jugosllavia u shpërbë sepse nuk ishte një vend demokratik, nuk ishte i demokratizuar, një peng i shumë forcave," tha Çapovski.

Shikoni të gjithë bisedën në video:

Video e ditës