VIDEO | Borjan Pavlovski, ESE: Rritet urgjentisht buxheti për skrining, çdo vit në Maqedoni vdesin 40 gra nga kanceri i qafës së mitrës

Gratë në Shkup / Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Muaji i kaluar i janarit iu kushtua luftës kundër kancerit të qafës së mitrës dhe me atë rast Shoqata për Emancipimin, Solidaritetin dhe Barazinë e Grave i dërgoi publikut një rikujtues se Qeveria ka reduktuar buxhetin për programin për zbulimin e hershëm të sëmundjeve malinje. për vitin 2023 për 2 milionë denarë në raport me vitin 2022.

Borjan Pavlovski nga Shoqata ESE në një bisedë për Utrinski Pechat paralajmëroi se në Maqedoni çdo vit vdesin rreth 40 gra nga kanceri i qafës së mitrës, ndërsa mbi 350 gra çdo vit trajtohen në Klinikën Universitare të Onkologjisë dhe i nënshtrohen trajtimeve agresive me kimioterapi dhe rrezatim. sëmundja u zbulua në një fazë të avancuar.

- Ministria e Shëndetësisë po e zvogëlon buxhetin për skrining vit pas viti, periudhë kur numri i femrave që vuajnë nga kanceri i qafës së mitrës është në progresion në Maqedoni. Për shkak të fondeve të pamjaftueshme buxhetore dhe organizimit joadekuat, vetëm 2021% e grave të grupmoshës së synuar do të mbulohen nga skriningu i kancerit të qafës së mitrës në vitin 22, që është shumë larg mbulimit në vendet e Bashkimit Evropian, që arrin në mbi 75% të grave. – theksoi ai Pvalovski.

Sipas tij, shkalla e zbulimit të kancerit të qafës së mitrës në një fazë të avancuar mund të ulet, por për këtë është e nevojshme të rritet urgjentisht buxheti i programit të depistimit të kancerit të qafës së mitrës.

- Financat janë problemi kryesor, prandaj shpeshherë i lajmërojmë autoritetet se ekziston mundësia e parandalimit të sëmundjeve malinje. Gjithashtu, është e nevojshme të shtohen aktivitetet për edukimin e grave, si dhe të parashikohen aktivitete të veçanta në nivel komuniteti për rritjen e mbulimit të grave nga grupet e cenueshme - theksoi Pavlovski.

Intervistën e plotë me Borjan Pavlovskin mund ta ndiqni në videon e mëposhtme:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës