VIDEO | Krijesat: Nuk duhet të ketë kufizime të energjisë elektrike këtë sezon

Prizë / Foto: "Shtypi i Lirë" - Dragan Mitreski

Zëvendëskryeministri i ngarkuar për çështjet ekonomike Fatmir Bytyqi është i bindur se deri në fund të vitit, por edhe gjatë gjithë sezonit të ngrohjes, nuk duhet të ketë kufizime për energjinë elektrike, përveç, siç thotë ai, nëse nuk ndodh një aksident i paparashikuar. Masat e paralajmëruara për kursimin e energjisë elektrike, thekson ai, janë për të ulur presionin në sistemin energjetik, por edhe për të shpenzuar më pak para për këtë burim energjie.

“Kemi përllogaritje, e dimë bilancin energjetik, sa duhet të prodhohet energji elektrike që të përdoret për tregun e rregulluar, pavarësisht nga tregu i lirë i parregulluar. Familjet dhe konsumatorët e vegjël janë në anën e rregulluar. Me rritjen e prodhimit krahasuar me një vit më parë, kemi besim se deri në fund të vitit, nëse nuk ka aksident, nuk do të ketë kufizime. Energjia elektrike do të ketë mjaftueshëm për këtë vit, por ju njoftoj se do të jetë për të gjithë sezonin e ngrohjes, duke përfshirë edhe muajt e parë të vitit të ardhshëm deri në pranverë”, tha Bitici në Temën e ditës në Sitel.

Sipas tij, kursimi duhet të ndihmojë që të mos ndodhë ndonjë problem për shkak të mungesës së kursimit dhe sjelljes së pamatur të të gjithëve, përfshirë edhe institucionet publike.

“Duhet të tregojmë se duam t'i trajtojmë burimet publike me përgjegjësi, sepse në fund të fundit, shpenzimi më i vogël i energjisë elektrike jo vetëm që do të ndikojë në uljen e presionit në sistemin energjetik, por do të thotë edhe më pak para për t'i dhënë. atë burim”, tha zëvendëskryeministri për Çështjet Ekonomike.

Ai është i bindur se nuk do të ketë problem në furnizimin e energjisë termike në qytetin e Shkupit.

“Sipas ligjit, operatori BEG është i detyruar t'u ofrojë shërbime qytetarëve deri në zgjedhjen e një operatori të ri, pa marrë parasysh se i është hequr licenca. Procedura për zgjedhjen e operatorit të ri është në vazhdim e sipër dhe me shumë gjasa do të publikohet shpallja shumë shpejt dhe do të aplikojnë të gjithë të interesuarit, qoftë City Energy Resources të Qytetit të Shkupit apo ndonjë kompani tjetër private apo shtetërore. Sezoni i ngrohjes do të sigurohet për qytetarët tanë në Shkup”, theksoi Bitici.

Ai në bisedë u pyet për çështjen aktuale lidhur me balancuesin për punësim në sektorin publik në aspektin etnik, ai theksoi se qëndrimi i tij personal është që dalëngadalë të mendojë se ndoshta ka ardhur koha që ta lëmë dhe të vendosim të hyjmë në sektori publik.përmes sistemit të meritës.

“Ndoshta ka ardhur koha që të veprojmë europianë dhe në vend që të shikojmë me bilanc ne shikojmë një sistem meritash për të hyrë në sektorin publik, sepse në fund të fundit të gjithë e drejtojmë gishtin nëse ata që janë në sektorin publik. ofrojnë shërbime të mjaftueshme për qytetarët tanë. Ky është mendimi im personal, pavarësisht nga funksioni. Po vjen koha për të parë dalëngadalë nëse ka ardhur koha pas njëzet vjetësh të ekzistencës së balancuesit, për të hyrë në një epokë të re. Në fund të fundit, negociatat për BE-në duhet të jenë një nxitje që të gjithë ne si bartës të posteve të shpallura të flasim për një sistem meritash kundrejt përqindjeve të caktuara”, thotë Bitici dhe shton se ka besim se do të hapet një diskutim për këtë. , duke qenë se ndër të tjera në Strategjinë për një shoqëri për të gjithë të miratuar tre vite më parë flitet për braktisje gradual të balancuesit.

Video e ditës