VIDEO | Andonovic: Protestat në Beograd si uverturë për zgjedhjet parazgjedhore në prill të vitit të ardhshëm

Foto: EPA-EFE / ANDREJ CUKIC

Dy ditë protesta në rrugë në Beograd, në të cilat mijëra protestues po protestojnë kundër ajrit të ndotur. Nën moton “Të mos e mbysim Beogradin”, disa mijëra qytetarë organizuan të ashtuquajturin Një kryengritje mjedisore kundër synimeve të qeverisë aktuale për të shpronësuar tokën bujqësore në Serbinë perëndimore në mënyrë që të lejojë korporatën e minierave Rio Tinto dhe kapitalin e huaj privat të shfrytëzojë dhe përpunojë kimikisht prodhimin e mineralit të litiumit. .

Më shumë se 220 njerëz kanë nënshkruar një peticion kundër minierës në lokacionin Jadar afër Loznicës dhe një kërkesë është dërguar në Gjykatën Kushtetuese për të vlerësuar kushtetutshmërinë e planit hapësinor lokal, i cili parashikon shfrytëzimin e litiumit.

Kundërshtarët e ligjit argumentojnë se ligji do të lejojë konfiskimin e pronës së qytetarëve për “projekte katastrofike dhe kontrata shtetërore”. Ata kundërshtojnë shpronësimin e mundshëm të tokës bujqësore në Serbinë perëndimore në mënyrë që të lejojnë korporatën e minierave Rio Tinto dhe kapitalin e huaj privat të shfrytëzojnë dhe përpunojnë kimikisht mineralin e litiumit për prodhimin e baterive.

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq tha në fillim të kësaj jave se ishte normale që njerëzit të protestonin, por "Rio Tinto" nuk e solli atë në Serbi, por përfaqësues të regjimit të mëparshëm dhe opozitës aktuale që po marrin pjesë në protesta dhe i akuzoi ata për hipokrizi.

Protestat u mbështetën nga opozita, duke krijuar një atmosferë të opozitës parazgjedhore në prag të zgjedhjeve presidenciale të Serbisë, të planifikuara për në prill të vitit të ardhshëm. Protestat në Beograd u zhvilluan në të njëjtën kohë me konventën e Partisë Progresive Serbe në pushtet SNS, në të cilën presidenti aktual Aleksandar Vuçiq njoftoi dorëheqjen e tij nga presidenca e partisë pas 10 vitesh, por se ai synon të kandidojë për rizgjedhje si President. të Serbisë.në prill të vitit të ardhshëm.

 

Video e ditës