Premtimet për përdorimin e kamerave janë bosh, tani për tani nuk ka dënime për drejtuesit e mjeteve

Kamerat në Shkup / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Patrullat e policisë rrugore janë të pamjaftueshme për të parandaluar tërbimet e përditshme në rrugë dhe projekti i paralajmëruar prej kohësh i ndëshkimit të kamerave të trafikut të vendosura në semaforë është ende i zhytur në procedurat burokratike. Nëse përdoren kamerat, aksidentet mund të shmangen dhe zvogëlohen, dhe drejtuesit e mjeteve do të ngasin me shpejtësi më të ngadaltë duke e ditur se ngasja e pakujdesshme po regjistrohet dhe mund të gjobiten për këtë. I fundit ishte aksidenti i javës së kaluar në bulevardin Serbia, kur një 20-vjeçar nga Shkupi ka pësuar lëndime të rënda pasi ka përplasur automjetin e tij në një shtyllë.

Nga Ministria e Punëve të Brendshme për Shtypi i Lirë Ata thonë se kamerat nuk janë në përdorim, por sistemi është duke u përmirësuar vazhdimisht.

“Sistemi “Qyteti i sigurt” është në përmirësim të vazhdueshëm. Kamerat e reja që po vendosen në Shkup janë pjesë e projektit “Qyteti i sigurt” që ka për qëllim forcimin e sigurisë në komunikacion dhe pasi të vendosen do të përdoren për dokumentimin e shkeljeve në komunikacion. Kamerat janë ende të fikur. Pas përfundimit të të gjitha aktiviteteve të nevojshme lidhur me këtë projekt, publiku do të njoftohet përkatësisht”, tha MPB.

Kamerat e qarkullimit për dekorim, do të presim gjobat e adresës së shtëpisë

Për momentin, MPB-ja nuk bën me dije se çfarë do të sanksionohet konkretisht, nëse vetëm shpejtësia dhe kalimi i sinjalistikës së mbyllur, apo mos vendosja e rripit të sigurimit, shtrirja e keqe dhe mosrespektimi i shenjave të komunikacionit.

Madje nuk saktësojnë se kur do të nisin ndëshkimin e drejtuesve të pakujdesshëm. Kamerat e trafikut që janë vendosur që nga viti 2012 në kuadër të projektit “Qyteti i sigurt” shërbejnë vetëm si zbukurim.

Sistemi asnjëherë nuk funksionoi ashtu siç ishte paralajmëruar – të merrte gjoba në adresën e shtëpisë për shkelje të kryera në trafik.

Deri më tani regjistrimet nga kamerat e komunikacionit kanë shërbyer vetëm si dëshmi, kryesisht për aksidente me pasoja fatale apo lëndime të rënda, si dhe për aksidente trafiku me dëme të mëdha materiale. Kamerat e trafikut do të qëndrojnë pa punë derisa projektligji të përfundojë procedurën e nevojshme parlamentare.

Sipas MPB-së, vitin e kaluar janë sanksionuar 26.883 shoferë të shpejtë, ndërsa numri i dënimeve për mos patentë shofer është 25.358, si dhe janë kapur dhe sanksionuar 13.115 vozitës që kanë vozitur nën efektin e alkoolit.

Ka mbi 100.000 kamera shpejtësie në botë, dy të tretat e të cilave janë në Evropë, sipas bazës së të dhënave statistikore Statista, e cila nga ana e saj i referohet bazës së të dhënave të kamerave të shpejtësisë në mbarë botën.

Kamerat e qarkullimit për dekorim, do të presim gjobat e adresës së shtëpisë

Nga 107 vende, sipas bazës së të dhënave, Rusia ka deri tani numrin më të madh të kamerave të shpejtësisë - 18.393. Në vendin e dytë është Brazili me 16.997. Statista shpjegon se kjo është e kuptueshme duke pasur parasysh territoret e pushtuara nga të dy vendet.

E treta në listë është Italia, e cila ka afër 11.000 kamera përveç se është pesëdhjetë herë më e vogël se Rusia. Ka 7.366 kamera në SHBA, më shumë se gjysma e të cilave janë kamera me drita të kuqe që kontrollojnë automjetet që kanë kaluar pa u ndalur në një shenjë ndalimi. Britania e Madhe ka një numër të ngjashëm dhe shumica rekord shpejtësie.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës