Neuroniti vestibular: Cilat janë simptomat e kësaj sëmundjeje dhe si trajtohet saktësisht

vajze
Foto: Pexels / Mikael Blomkvist

Nuk ka kurë për këtë çrregullim, por medikamentet e duhura mund të zvogëlojnë simptomat.

Neuroniti vestibular është një çrregullim që rezulton nga inflamacioni i nervit vestibular në veshin e brendshëm të shkaktuar nga një virus. Simptoma kryesore është një sulm marramendjeje i ndjekur nga të vjella, të cilat mund të zgjasin deri në dhjetë ditë. Sulmi i parë është më i keqi, dhe disa prej tyre mund të ndodhin brenda një viti. Ky çrregullim kalon vetvetiu dhe nuk ka trajtim të veçantë, por simptomat trajtohen.

Çfarë e shkakton neuronitin vestibular?

Shkaku më i zakonshëm i neuronitit vestibular është inflamacioni i nervit vestibular, i cili dërgon një mesazh nga veshi i brendshëm në tru për ekuilibrin dhe pozicionin e kokës. Kur ky nerv është i përflakur, informacioni për ekuilibrin nuk transmetohet mirë dhe për këtë arsye shfaqet marrje mendsh. Kjo gjendje shfaqet te njerëzit e të gjitha moshave. Inflamacioni zakonisht shkaktohet nga infeksionet virale të veshit të brendshëm ose infeksionet virale në trup si gripi, fruthi, rubeola, shytat, fruthi ose mononukleoza. Në raste të rralla, fajtori për këtë gjendje është një infeksion bakterial.

Si të njohim neuronitin vestibular?

Simptoma kryesore e neuronitit vestibular është marramendja e papritur dhe mund të ketë probleme me ekuilibrin, të përziera dhe të vjella, si dhe vështirësi në përqendrim. Mund të vëreni edhe lëvizje të shpejta të syve, më saktë gërhitje drejt anës së prekur, që quhet nistagmus. Disa njerëz do të kenë edhe tringëllimë në veshët.

Simptomat zakonisht shfaqen papritur dhe janë më të këqija në shfaqjen e parë dhe më vonë bëhen më të lehta. Edhe pse kjo gjendje shkaktohet nga inflamacioni i nervit në vesh, dëgjimi nuk është i dëmtuar. Simptomat zakonisht përmirësohen pas disa ditësh, megjithëse mund të zgjasin deri në tre javë, dhe sulmet e marramendjes mund të ndodhin deri në një vit. Marramendja ndikon ndjeshëm në jetën e përditshme të njeriut dhe në kryerjen e aktiviteteve të përditshme, ndaj është e rëndësishme që simptomat të jenë nën kontroll.

Si trajtohet kjo gjendje?

Kur shkaktohet nga një lloj infeksioni, vetë infeksioni trajtohet. Nuk ka kurë për neuronitin vestibular, por disa medikamente mund të zvogëlojnë simptomat si antiemetikët, qetësuesit ose ilaçet anti-inflamatore. Gjatë marramendjes, është e rëndësishme të pushoni për të shmangur dëmtimet dhe konfuzionin e mëtejshëm. Përmirësimi i simptomave duhet të shfaqet pas disa ditësh, ndërsa shërimi i plotë do të pasojë pas disa javësh deri në disa muaj. Kështu, neuroniti vestibular ndodh për shkak të inflamacionit të nervit në veshin e brendshëm që transmeton informacionin e ekuilibrit në tru. Mund të shkaktohet edhe nga infeksione të tjera virale në trup. Simptoma kryesore është një sulm i papritur i marramendjes që zgjat deri në disa javë dhe pacientët shërohen me sukses pas disa muajsh.

Video e ditës