MB: Përhapja e lisë së majmunëve tregon shenja ngadalësimi

foto majmuni fruth MPB

Zyrtarët britanikë të shëndetësisë thanë sot se epidemia e lisë së majmunëve në të gjithë vendin "po tregon shenja të ngadalësimit", por se është shumë herët për të thënë nëse trendi do të vazhdojë.

Një deklaratë e Agjencisë së Sigurisë Shëndetësore tha se autoritetet po raportonin rreth 29 infeksione të reja të lisë së majmunëve çdo ditë, krahasuar me rreth 52 raste në ditë në javën e fundit të qershorit.

Në korrik, shpërthimi dyfishohej çdo dy javë. Deri më sot, MB ka regjistruar më shumë se 3000 raste të lisë së majmunëve, me më shumë se 70 për qind të rasteve në Londër.

Agjencia njoftoi gjithashtu se më shumë se 27 njerëz janë vaksinuar kundër lisë.

Shumica dërrmuese e rasteve të infeksionit zbulohen te meshkujt homoseksualë, biseksualë ose që kanë marrëdhënie me meshkuj të tjerë dhe vaksinat janë prioritet për ta dhe kontaktet e tyre më të afërta dhe profesionistët shëndetësorë.

Autoritetet britanike njoftuan se kishin blerë 150 doza të vaksinës së prodhuar nga Bavarian Nordic, furnizuesi i vetëm në botë.

Muajin e kaluar, Organizata Botërore e Shëndetësisë e shpalli shpërthimin një emergjencë globale dhe zyrtarët amerikanë e klasifikuan shpërthimin si një emergjencë kombëtare.

Video e ditës