Veliçkovski: Pritet rritje e konkurrencës në tregun e shërbimeve të pagesave

Konkurrenca pritet të intensifikohet në tregun e brendshëm të shërbimeve të pagesave. Banka Popullore ka lëshuar lejet e para për institucionet e pagesave, në përputhje me kornizën e re ligjore, përmes të cilave qytetarët do të mund të kryejnë pagesa brenda dhe jashtë kufijve, theksoi drejtori i Drejtorisë për Sisteme të Pagesave në Bankën Popullore. Igor Velichkovski në një paraqitje të ftuar në "Bloomberg Adria". Ai theksoi se një nga përfitimet e rëndësishme të kornizës së re ligjore në sferën e pagesave është hapja e tregut për hyrjen e ofruesve të rinj të shërbimeve të pagesave, pra përveç bankave, shërbime pagesash mund të ofrohen edhe nga bankat e kursimit. dhe si pjesëmarrës të rinj në treg mund të thërrasin edhe institucionet e pagesave dhe institucionet e parasë elektronike.

Siç është paralajmëruar nga banka qendrore, institucionet e reja duhet të marrin leje për ofrimin e shërbimeve të pagesave dhe/ose emetimin e parave elektronike nga Banka Popullore, për çka duhet të plotësojnë kushtet e duhura që janë të përcaktuara qartë me kornizën e re ligjore. Në periudhën e kaluar, një numër i madh i subjekteve iu drejtuan Bankës Popullore për të filluar procesin e marrjes së licencës për ofrimin e shërbimeve të pagesave, me pesë shoqëri tregtare që ofronin lloje të caktuara të shërbimeve të pagesave (transferim i shpejtë i parave ose lëshim i kartave të kreditit). , në përputhje me kuadrin e mëparshëm ligjor, kanë paraqitur kërkesë zyrtare me dokumentacionin e nevojshëm në përputhje me kuadrin e ri ligjor dhe janë vlerësuar pozitivisht. Gjithashtu, Banka Popullore i ka lëshuar licencë operatorit ekzistues të sistemit të pagesave - KIBS, i cili mundëson shlyerjen e transaksioneve me transferta kreditore, duke u licencuar për herë të parë në përputhje me kërkesat e reja ligjore që ndjekin praktikat në shtete. të Bashkimit Evropian.

Lidhur me interesimin e ofruesve të rinj jobankar për një gamë më të gjerë të shërbimeve të pagesave, Velichkovski thekson se Banka Popullore aktualisht është në komunikim aktiv me disa subjekte, disa prej të cilave tashmë ofrojnë shërbime pagesash në tregun e Bashkimit Evropian dhe në Rajon.

"Ne presim që këto subjekte, nëse i përmbushin kushtet e parapara, të sjellin zgjidhje inovative të pagesave në tregun maqedonas, në përputhje me trendin global në lidhje me shërbimet fintech", tha Veliçkovski.

Krahas forcimit të konkurrencës përmes hyrjes së ofruesve të rinj të shërbimeve të pagesave në tregun vendas, të cilët do të ofronin pagesa më të lira, më të shpejta dhe më të përshtatshme për qytetarët dhe kompanitë, BK tregon se kuadri i ri ligjor ka krijuar një bazë për thjeshtimin dhe bërjen e kryqëzimit. -pagesat kufitare më të lira.

- Këtë do ta arrinim duke iu bashkuar SEPA-s (Simple Payment Area në Euro). Banka Popullore dhe institucionet përkatëse shtetërore me përpjekje të përbashkëta përfunduan aplikimin për anëtarësimin e vendit tonë në SEPA dhe në fund të prillit të këtij viti, Banka Popullore e dorëzoi kërkesën në Komisionin Evropian për marrjen e një opinioni joformal. Pasi të marrim opinionin joformal dhe pasi të veprojmë në përputhje me rrethanat, aplikacioni zyrtarisht do të dorëzohet në Këshillin Evropian të Pagesave për të marrë një vlerësim formal dhe për të vendosur për qasje në SEPA, theksoi Veliçkovski.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës