Mbrëmje me dokumentarë muzikorë për grupet maqedonase në "Skopje Cinema City"

Edicioni i tetë i festivalit të filmit "Skopje Cinema City" do të mbyllet me retrospektivën e dokumentarëve muzikorë të regjisorit maqedonas Jane Altiparmakov më 4 korrik dhe me filmat "Motrat me transistorë" dhe "Mobi: Mobidok" më 5 korrik.

Festivali, i cili u hap me një ekspozitë të fotografive të Nick Cave nga fotografi rock Nemanja Djordjevic (Serbi) dhe filmi Nick Cave: 20.000 Days on Earth, i bëri homazhe Cave, i cili është artisti kryesor i festivalit.

Më 4 korrik, në kuadër të programit të autorëve dhe filmave maqedonas, festivali do të shfaqë një retrospektivë të filmave të Jane Altiparmakov: "Ghetto 103", "Faultin call", "Badmintons" dhe "The Hip Overdrive". Filmat do të shfaqen nga arkivi personal i Altiparmakov.

Festivali mbyllet me dy filmat me muzikë elektronike më 5 korrik. Transistor Sisters tregon historinë e muzikës elektronike, por përmes kompozitorëve femra, arritjet e të cilave ishin thelbësore për këtë zhanër. Filmi është transmetuar nga Laurie Anderson. Festivali mbyllet me një film për Moby, ku jepet një portret i kthjellët i këtij artisti dhe ulje-ngritjeve të tij në një karrierë të pasur.

 

Moby

Festivali “Skopje Cinema City” organizohet nga shoqata “Nomad-Art” – Shkup. Autorja e dizajnit të materialeve promovuese është Diana Dimitrievska. Programi i festivalit mbështetet nga Agjencia e Filmit, Ministria e Kulturës, Kinemateka e Maqedonisë së Veriut, Qendra Kulturore dhe Informative (QIK), agjencia për marrëdhënie me publikun "Navigators" dhe "Spona" - qendra për kulturën e serbët në Maqedoni.

Video e ditës