Varshava kërcënon: Nëse Brukseli nuk dorëzohet, do t'i kthejmë të gjitha topat drejt Komisionit Evropian

Morawiecki dhe Von der Leyen/ Foto EPA-EFE/RADEK PIETRUSZK

Qeveria nacional-konservatore e Polonisë e ka ashpërsuar ndjeshëm retorikën e saj në betejën e saj të sundimit të ligjit me Brukselin, duke kërcënuar se do t'i kthejë "të gjitha armët" në Komisionin Evropian dhe, nëse është e nevojshme, do të ndërtojë një koalicion për të rrëzuar presidentin e saj, Mateusz Morawiecki.Kujdestar".

Nëse ekzekutivi i BE-së "përpiqet të na shtyjë në mur, ne nuk do të kemi zgjidhje tjetër veçse të nxjerrim të gjitha armët në arsenalin tonë" dhe të përgjigjemi "sy për sy", tha Krzysztof Sobolewski, sekretar i përgjithshëm i Ligjit në pushtet dhe Partia për drejtësi (PiS).

tha Sobolevski Radio Shtetërore Polake se nëse komisioni nuk lëshon 35 miliardë euro ndihmë për pandeminë, Varshava do të ndërmarrë veprime ligjore kundër Brukselit, do të vërë veton ndaj nismave të BE-së dhe do të formojë një aleancë për të shkarkuar Ursula von der Leyen dhe ekipin e saj të komisionerëve.

Kërcënimi erdhi pasi Jaroslaw Kaczynski, i cili dha dorëheqjen si zëvendëskryeministër në qershor, por mbetet kreu i PiS dhe lideri de facto i Polonisë, tha në një intervistë të formuluar në revistën Sieci se Varshava nuk kishte "asnjë arsye për të përmbushur detyrimet e saj" ndaj bllokut.

"Ne kemi treguar vullnet të mirë maksimal, por koncesionet tona nuk kanë dhënë asgjë," tha Kaczynski, duke këmbëngulur se Polonia kishte nderuar anën e saj të marrëveshjes për të hequr disa nga reformat e saj të diskutueshme gjyqësore në këmbim të fondeve të BE.

Aroslav Kaczynski
Jaroslav Kaczynski / Foto nga EPA-EFE / WOJCIECH OLKUSNIK

Varshava është përfshirë në një mosmarrëveshje të përshkallëzuar me Komisionin Evropian prej muajsh për lirimin e fondeve të rimëkëmbjes, me Brukselin që kërkon që Polonia të përmbushë një seri "piketa" të sundimit të ligjit përpara se të zhbllokohen grantet dhe huatë.

Qeveria polake, ndryshimet gjyqësore të së cilës shihen si amputim të pavarësisë së gjyqësorit të vendit dhe në kundërshtim me standardet e BE-së, muajin e kaluar mbylli një këshill disiplinor të diskutueshëm për gjyqtarët.

Midis paralajmërimeve se dhoma thjesht do të zëvendësohej nga një organ i ri, i kontrolluar në mënyrë të ngjashme politikisht, megjithatë, von der Leyen njoftoi se Polonia nuk kishte bërë ende përparim të mjaftueshëm për të justifikuar lëshimin e këstit të parë të fondeve.

Video e ditës