Vardari është bërë hale - është me baltë, pis dhe plot plehra

Vardar / Foto: Sloboden pechat / Slobodan Djuric

Në pyetjen nëse Qyteti i Shkupit dhe ndërmarrjet publike planifikojnë ndonjë pastrim të mbeturinave nga Vardari, të mbledhura në shtyllat e urave, te galerat dhe te shatërvanët në Vardar, ata përgjigjen se mbeturinat vijnë nga popullata. zonat përgjatë lumit dhe është e pamundur të pastrohet çdo ditë.

Vardari është i turbullt, i ndotur dhe i mbushur me mbeturina, këtë e vërejnë çdo ditë banorët e Shkupit që po rikrijohen buzë lumit, por edhe mysafirët në qytet, të cilët janë të shumtë sidomos në këtë periudhë. Shishe plastike, degë, peshqirë dhe të gjitha mbeturinat e tjera notojnë përgjatë saj, dhe sasi të mëdha llumi dhe depozitime balte dhe rërë depozitohen përgjatë bregdetit.

Është një pamje e tmerrshme me të cilën përballem çdo ditë sepse eci rregullisht në kalatë. Nuk e di si lejohet të jetë lumi në këtë gjendje. Ky është rezultati i deponive buzë lumit, ndaj plehrat i bëjmë ne qytetarët. Por ku janë autoritetet të reagojnë, të kontrollojnë, të ndëshkojnë dhe që asnjë qytetari apo pronari i kompanisë të pakujdesshëm nuk do të mendonte t'i afrohej lumit e aq më pak të hidhte mbeturina në të - përgjigjet një banor i Shkupit me të cilin folëm pranë Vardarit.

Vardar / Foto: Sloboden pechat / Slobodan Djuric

Situata është përkeqësuar nga objektet e vendosura në shtratin e lumit, galerat dhe shatërvanët. Mbi to mbeten plehrat “lundrues”, shatërvanët tek Kameni Most janë të mbuluara me degë dhe mbeturina, por gjithsesi nuk janë në funksion këtë vit.

Vardar / Foto: Sloboden pechat / Slobodan Djuric

Në pyetjen nëse Qyteti i Shkupit dhe ndërmarrjet publike planifikojnë ndonjë pastrim të mbeturinave nga Vardari, të grumbulluara në shtyllat e urave, te galerat dhe te shatërvanët në Vardar, ata përgjigjen se mbeturinat vijnë nga zonat e banuara përgjatë rrjedhës së lumit dhe është e pamundur të pastrohet çdo ditë.

 Nga vendbanimet e para përgjatë burimit të Vrutokut, vazhdimisht derdhen sasi të mëdha të mbeturinave plastike, rrënojave dhe mbeturinave të mëdha, të cilat, pas rrjedhës së Vardarit, mbërrijnë në qytetin e Shkupit, i cili në Shkup është i pamundur të pastrohet çdo ditë. . Vite më parë as qyteti dhe as ai shtetëror nuk kishin mundësi dhe burime për këtë lloj pastrimi të përditshëm sepse bëhet me makineri të rënda. Zgjidhja qëndron në Inspektoratin Shtetëror të Mjedisit, i cili duhet të krijojë një sistem për zbulimin dhe sanksionimin e kryerësve të veprave që kërcënojnë mjedisin dhe shëndetin e qytetarëve, i cili do të parandalonte në mënyrë të përhershme këtë fenomen dhe do të parandalonte më tej mbeturinat e njëjta në vijën e Vardarit. për të vazhduar në vendbanimet tjera në Maqedoni - thonë nga Qyteti i Shkupit.

Vardar / Foto: Sloboden pechat / Slobodan Djuric

Ndoshta mbetjet në lumë nuk mund të pastrohen çdo ditë, por sigurisht që ndërmarrjet e qytetit mund të rregullojnë skarpatet e shtratit, pasi ndërsa gjelbërimi i kalatës prehet dhe kositet, shpatet e shtratit janë të spërkatura me bar. Kur do të shkurtohen dhe kositen, ne pyetëm autoritetet.

Shtrati minor kosit disa herë në vit, por vëmendje i kushtohet periudhës dhe shtrirjes për të mbrojtur botën e kafshëve - pohon Qyteti.

Balta dhe rrënojat nga Vardari do të pastrohen manualisht dhe me makinë

Informatat e fundit nga NP “Parqe dhe Gjelbërim” për rregullimin, gjegjësisht kositjen e brezit të gjelbër në kalatë, janë të një muaji më parë, por atëherë nuk kishte informacione për pjerrësitë e shtratit të lumit.

Dihen shkaqet e gjendjes në të cilën ndodhet lumi. Pse nuk po bëjnë asgjë autoritetet në shtet, pse nuk po pastrohen deponitë e egra përgjatë Vardarit dhe pse nuk dënohen autorët?

Nga Qyteti i Shkupit thonë se gjatë kositjes kujdesen për mbrojtjen e kafshëve të egra në lumë. Është mirë nëse diçka arrin të mbijetojë në ujërat e ndotura dhe të pista të Vardarit.

Vardar/ Foto: Sloboden Pechat / Slobodan Djuric
Vardar / Foto: Sloboden pechat / Slobodan Djuric

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës