Vanhout u shkroi një letër të hapur maqedonasve: Dera e BE-së është e hapur, mos e kyçni më

Peter Vanhaute / foto: Civil Media

Ish-ambasadori evropian në vend, Peter Vanhaute, në Facebook botuar “Letër e hapur për qytetarët e Maqedonisë së Veriut”, e cila i referohet mosmarrëveshjes mes Shkupit dhe Sofjes dhe u bën thirrje qytetarëve të mbështesin propozimin francez për fillimin e negociatave për anëtarësimin e Maqedonisë në BE.

Ja letra e hapur e Vanhout në tërësi:

“Po ndjek me interes diskutimin mes vendit tuaj dhe Bullgarisë. Sot, falë propozimit francez, është i mundur përparim serioz. Po, Bullgaria do të respektojë të drejtat themelore të maqedonasve lidhur me identitetin, gjuhën dhe kulturën. Nga ana tjetër, vendi juaj më në fund do të jetë në gjendje të fillojë procesin e anëtarësimit në BE. Unë e respektoj guximin e qeverisë suaj për të rënë dakord me propozimin francez. Dhe po, ky propozim është një kompromis. Siç do të thoshin në Belgjikë: "Një kompromis është i mirë nëse të dyja palët ndihen pak të pakënaqur me rezultatin". Por ky propozim ju lejon të filloni përfundimisht procesin e anëtarësimit. Dera është e hapur, mos e mbyllni më.

BE-ja është e ardhmja juaj. BE-ja do të hapë shumë mundësi për zhvillimin tuaj ekonomik, për të ardhmen tuaj dhe të ardhmen e fëmijëve tuaj. Prandaj, mos kini frikë të bëni zgjedhjen e duhur, por angazhohuni aktivisht në procesin e anëtarësimit.

E kuptoj zhurmën nacionaliste të disa partive politike. Si opozitë, roli i tyre është të kundërshtojnë – dhe le të jemi të qartë: është gjithmonë më e lehtë të kundërshtosh një vendim të qeverisë sesa të pajtohesh me të dhe ta mbështesësh atë. Të luash me emocionet në raste të tilla është edhe më e lehtë. Por mos e bëni këtë këtë herë: le të fokusohemi tani në integrimin e vendit tuaj në BE dhe se si do të përfitojmë të gjithë nga kjo. Le të zgjedhim prioritetet e duhura për të ardhmen tonë.

Dhe për opozitën nacionaliste: sot Maqedonia e Veriut është një shtet i vërtetë kombëtar, me një kulturë specifike, me historinë e vet dhe me gjuhë dhe bashkësi zyrtare të njohura. Mos u mbyllni në të kaluarën, por përfshihuni në një të ardhme të përbashkët. Ju e meritoni të bëheni një ditë anëtare e BE-së, dera është e hapur, prandaj ju lutemi shkoni!

Dhe për çështjet e mbetura midis vendit tuaj dhe Bullgarisë, nëse ka një problem, ka edhe një zgjidhje. Vazhdoni të flisni me njëri-tjetrin për të rënë dakord për zgjidhjet dhe një rrugë përpara. Qeveria juaj ka shumë ministra kompetentë që do të vazhdojnë t'u shërbejnë interesave tuaja. Kam besim se ata do të arrijnë dhe do të angazhohen aktivisht në integrimin në BE, së bashku me Komisionin e BE-së dhe përfaqësuesit e vendeve anëtare të BE-së”, shkruan Vanhout.

Video e ditës