Vangelov: Zgjidhja me Bullgarinë është e mundur, por gjuha e urrejtjes dhe provokimet nga Sofja duhet të ndalen

Foto: Makfax / print screen

Shkencëtar politik Ognen Vangelov, i cili është anëtar i Komisionit të Përbashkët për Çështje Historike dhe Arsimore ndërmjet Maqedonisë dhe Bullgarisë, në intervistë për “Makfax” thotë se puna e Komisionit ka ngecur për një kohë të gjatë. Ngërçi, siç sqaron ai, vjen pas vendimit të Bullgarisë për të vënë veton për fillimin e negociatave të Maqedonisë me BE-në dhe kjo, siç sqaroi ai, është reflektuar drejtpërdrejt në punën e Komisionit.

“Ne dallojmë në kuptimin tonë se çfarë do të thotë termi histori e përbashkët dhe nuk pajtohemi këtu dhe ndoshta nuk do të pajtohemi as në të ardhmen. "Kjo është baza e ngërçit në Komision," theksoi Vangelov.

Ai vlerëson se çdo zgjidhje mund të arrihet mes dy vendeve, por në një atmosferë më të relaksuar.

“Kur nxehet atmosfera, dhe më së shpeshti nxehet nga ajo anë, jo më shpesh, por ekskluzivisht të gjitha deklaratat politike që përmbajnë elemente urrejtjeje, provokimesh, vijnë ekskluzivisht nga pala bullgare, ne flasim institucionalisht. "Dhe ata thonë se këtu ka gjuhë urrejtjeje dhe se Maqedonia duhet të parandalojë gjuhën e urrejtjes kundër Bullgarisë," tha Vangelov.

Politologu thotë se nuk është aq e vështirë t'u gjesh zgjidhje problemeve që diskutohen në tavolinë, por problemi është politizimi i atyre zgjidhjeve.

“Radev vazhdimisht bën deklarata që janë jo vetëm provokuese por edhe fyese dhe ndonjëherë përmbajnë gjuhë urrejtjeje. Është një gjuhë e institucionalizuar e urrejtjes që vjen nga Bullgaria nga zyrtarët më të lartë të shtetit. Për këtë duhet të përgjigjen institucionet përkatëse dhe ne, si anëtarë të Komisionit, i përmbahemi asaj që është detyra jonë dhe është në kompetencat tona”, tha Vangelov.

Video e ditës