Inspektimi i Listës Zgjedhore për zgjedhjet e ardhshme do të fillojë nesër

Zgjedhjet / Foto: “Shtypi i Lirë” – Dragan Mitreski

Nesër, në të gjitha drejtoritë rajonale dhe zyrat e Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve (KSHZ), fillon inspektimi publik i Listës Zgjedhore për zgjedhjet e ardhshme presidenciale dhe parlamentare.

Inspektimi i Listës Zgjedhore do të zgjasë deri më 18 mars dhe përveç drejtorive dhe zyrave rajonale, mund të bëhet edhe përmes faqes së internetit. https://izbirackispisok.gov.mk/.

Në drejtoritë rajonale do të mundësohet kërkesa me shkrim për regjistrim, shtim apo fshirje të të dhënave të qytetarëve në Listën Zgjedhore.

Sipas Rregullores së Punës dhe Kodit Zgjedhor, Lista Zgjedhore që do të shkojë në zgjedhje përmbyllet dhe nënshkruhet jo më vonë se 15 ditë para zgjedhjeve.

- Në interes të transparencës së procesit zgjedhor, apelojmë qytetarët që të përdorin të drejtën dhe të kontrollojnë të dhënat e tyre. Sipas Rregullores dhe Kodit Zgjedhor, të dhënat e Listës Zgjedhore janë dorëzuar për inspektim që nga dita e shpalljes së zgjedhjeve, 14 shkurt dhe pas inspektimit publik, nëse ka kërkesa të bazuara për Për disa ndryshime, KSHZ-ja do të veprojë në përputhje me rrethanat, theksoi anëtari i KSHZ-së, Boris Kondarko.

Ai përkujtoi se adresat e drejtorive dhe zyrave rajonale janë të shënuara në ueb faqen e KSHZ-së dhe se pothuajse të gjitha janë të vendosura në selitë e pushteteve lokale të komunave.

- Janë të njëjtat drejtori dhe zyra rajonale ku aktualisht është duke u zhvilluar procedura për mbledhjen e nënshkrimeve. Përveç inspektimit të menjëhershëm publik në drejtoritë rajonale dhe zyrat e KSHZ-së, qytetarët mund të inspektojnë edhe faqen tonë të internetit. https://izbirackispisok.gov.mk/, ndërsa mund të paraqesin menjëherë kërkesa me shkrim në drejtoritë rajonale për regjistrim, shtim ose fshirje të të dhënave të tyre në Listën Zgjedhore - nëse një qytetar nuk është i regjistruar në Listën Zgjedhore ose nëse është i regjistruar dhe nuk ka të drejtë vote ose nuk ka vendbanim në territorin e komunës, nëse një person ka vdekur ndërkohë, nëse adresa apo emri personal ka ndryshuar, pra nëse janë të regjistruar gabimisht, sqaroi Kondarko.

Për rrjedhën e inspektimit dhe numrin e qytetarëve që do të bëjnë inspektim, KSHZ-ja, theksoi Kondarko, do të informojë në baza ditore dhe vazhdimisht do të apelojë deri te qytetarët që këtë të drejtë absolute ta shfrytëzojnë në interes të procesit zgjedhor.

Krahas Thirrjes publike për verifikimin e të dhënave në Listën Zgjedhore për zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare, KSHZ në seancën e sotme miratoi edhe Udhëzimin për kryerjen e kontrollit publik të Listës Zgjedhore për zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës