Administrata është e gatshme të lëshojë certifikata të lindjes, martesës dhe vdekjes me përkatësinë etnike të regjistruar

zyra e gjendjes civile për mbajtjen e librave amzë (4)
Shtypi i lirë. / Dragan Mitreski

Përkatësia etnike e qytetarëve do të shënohet në çdo ekstrakt të sapo nxjerrë nga regjistrat e lindjeve, martesave dhe vdekjeve., për të parandaluar abuzimet gjatë punësimit në administratën publike, ka bërë të ditur këto ditë ministri i Drejtësisë Krenar Loga. Sot në faqen e Ministrisë së Drejtësisë pritet të publikohen udhëzimet e reja sipas të cilave tash e tutje do të dalin ekstraktet nga regjistrat. Nga Zyra e Regjistrimit thonë se sapo udhëzimet e reja të publikohen në Fletoren Zyrtare do të nisin zbatimin e tyre.

– Udhëzimet përmbajnë të gjitha detajet se si do të lëshohen ekstraktet nga regjistrat tani e tutje. Nuk do të ketë implikime fiskale nga udhëzimet e reja, nuk ka kosto shtesë për ne – tha shkurt për “Sloboden Pechat” drejtori i Zyrës së Regjistrimit, Emir Suleimani.

Ministri Loga paraprakisht bëri të ditur se me këtë amendament do të mund të vërtetohet përkatësia etnike me dokument zyrtar.

– Për çdo abuzim të mundshëm të përkatësisë etnike mund të hapen procedura penale për kallëzim të rremë. Palët në procedurën e punësimit mund të bëjnë edhe ankesë, por edhe padi për keqpërdorim, në rast se institucioni shmang dokumentet zyrtare – njoftoi Loga.

Partitë e shqiptarëve prej më shumë se dy vitesh kërkojnë që të bëhet një lloj ndryshimi në sistem për të parandaluar abuzimet kur qytetarët zgjedhin me deklarim se cilit komunitet etnik i përkasin për t'u punësuar në një pozicion në administrata publike e cila, sipas balancuesit, duhet të plotësohet me një pjesëtar të një bashkësie të caktuar etnike, në mënyrë që të arrihet një përfaqësim i drejtë etnik në institucione. Kështu, mediat ndër vite kanë shkruar vazhdimisht se maqedonasit deklarohen si shqiptarë, turq, romë, serbë etj., për të “hyrë” në vendin e punës, si dhe kombinime të tjera të “zgjedhjes së përkatësisë” sipas nevojave të konkurrenca. Shembuj të tillë ka pasur në një sërë institucionesh, në Komisionin Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit, dhe rasti i fundit i vërejtur ishte para disa javësh në Komunën e Kumanovës, ku gjatë punësimit disa persona janë deklaruar si shqiptarë, sepse konkursi kërkonte. njerëz me kombësi shqiptare.

Ministri i Shoqërisë Informative dhe Administratës Azir Aliu më pas ka vlerësuar se ky keqpërdorim nuk është i zakonshëm.

– Ndoshta keni emrin e dikujt që është deklaruar shqiptar, por është i një kombësie tjetër ose anasjelltas, por dua të besoj se abuzime të tilla janë më pak se 0,5 për qind e punësimit në administratë. Por pavarësisht emrit personal, ndjesia është diçka tjetër. Në fund të fundit, dikush mund të thotë se emri im është kështu, por unë ndihem kështu. Ne nuk kemi të drejtë as me ligj e as me Kushtetutë ta injorojmë këtë - tha ministri Aliu.

Më pas ai shtoi se abuzimet janë në nivel individual dhe jo institucional dhe çdo qytetar ka të drejtë sipas Kushtetutës të ndihet ndryshe çdo ditë.

Sipas ligjit për mbajtjen e evidencës amtare, të dhënat për lindjen e fëmijës, pra emri dhe mbiemri, gjinia e fëmijës, si dhe dita dhe ora e lindjes, por jo shtetësia e tij, regjistrohen në gjendjen civile të lindjeve. . Më shumë informacion regjistrohet për prindërit, si emri dhe mbiemri, dita, muaji, viti dhe vendi i lindjes, kombësia, shtetësia, vendbanimi dhe adresa e banesës. Regjistrohen edhe njohja e atësisë, përcaktimi i atësisë ose amësisë, birësimi, kujdestaria etj.

Sipas udhëzimeve të mëparshme, në certifikatën e lindjes nuk shënohet as përkatësia etnike e personit të cilit i referohet certifikata dhe as e prindërve.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës