UNICEF: Konsumi i tepërt nga vendet e pasura po shkatërron mjedisin botëror

Foto: EPA-EFE / MARTIN DIVISEK

Nëse bota do të konsumonte burime në shkallën e vendeve më të pasura, do të na duheshin më shumë se tre planetë të tokës. Raporti i UNICEF-it. Fondi i OKB-së për Fëmijët e krahasoi atë ndikimin global në mjedis nga 39 anëtarë të Bashkimit Evropian dhe Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD).

Ekspozimi ndaj ndotësve të dëmshëm, konsumi i burimeve, asgjësimi i mbetjeve elektronike dhe kontributi kombëtar në krizën klimatike janë ndër treguesit e mbuluar nga studimi.

Spanja, Irlanda dhe Portugalia janë në krye të shkallës sepse u ofrojnë fëmijëve të tyre një mjedis të mirë dhe kanë një kontribut relativisht të ulët në problemet globale mjedisore.

Nga ana tjetër, Australia, Belgjika dhe Kanadaja janë ndër vendet më të pasura në botë, të cilat thuhet se kanë një ndikim serioz në mjedisin global, e me këtë edhe tek fëmijët në mbarë botën, si dhe tek fëmijët e atyre vendeve.

"Jo vetëm që shumica e vendeve të pasura po dështojnë të ofrojnë një mjedis të shëndetshëm për fëmijët brenda kufijve të tyre, por ato gjithashtu po kontribuojnë në degradimin mjedisor të fëmijëve në pjesë të tjera të botës," tha Gunilla Olson, drejtore e Zyrës së Kërkimeve Inocenti të UNICEF-it. .

“Në disa raste, ne shohim që vendet ofrojnë një mjedis relativisht të shëndetshëm për fëmijët në shtëpi, por ata janë ndër ndotësit më të mëdhenj që shkatërrojnë mjedisin jashtë vendit”, shtoi ajo.

Australia, Belgjika, Kanadaja apo Shtetet e Bashkuara nuk ofrojnë kushte të shëndetshme për fëmijët që jetojnë në zonën e tyre, ndërsa vendet më pak të pasura në Amerikën e Jugut dhe Evropën dëmtojnë më pak gjendjen e përgjithshme të planetit, zbuloi studimi.

Në 39 vende të monitoruara, më shumë se 20 milionë fëmijë kanë nivele të larta të plumbit në gjakun e tyre, thuhet në raport.

Edhe pse Finlanda, Islanda dhe Norvegjia janë në krye të ofrimit të një mjedisi të shëndetshëm për pasardhësit e tyre, nga ana tjetër, ato renditen të fundit për sa i përket ndikimit të planetit në emetimet, mbetjet elektronike dhe nivelet e konsumit.

Në Islandë, Letoni, Portugali dhe Britani, një në pesë fëmijë është i ekspozuar ndaj lagështirës dhe mykut në shtëpi, dhe në Qipro, Hungari dhe Turqi, më shumë se një në katër.

Shumë fëmijë thithin ajër helmues brenda dhe jashtë, veçanërisht në Meksikë, ndryshe nga Finlanda dhe Japonia, thuhet në raport.

Në Belgjikë, Izrael, Holandë, Poloni, Republikën Çeke dhe Zvicër, më shumë se një në XNUMX fëmijë ka të ngjarë të ekspozohen ndaj niveleve të larta të ndotjes së lidhur me pesticidet, thuhet në raport.

Video e ditës