UNESCO: Iftari është përfshirë në listën e trashëgimisë kulturore të njerëzimit

Foto: Cazin.ba

UNESCO miratoi sot përfshirjen e “iftarit” – darkës gjatë agjërimit mysliman të Ramazanit – në listën e trashëgimisë kulturore të njerëzimit.

Për shkak të Azerbajxhanit, Iranit, Uzbekistanit dhe Turqisë, "iftari" përfshihet si "trashëgimi e paprekshme" në fushën e "traditës sociale dhe kulturore".

Ky vendim u mor nga Komiteti Ndërshtetëror i UNESCO-s për Ruajtjen e Trashëgimisë Kulturore Jomateriale, i cili është mbledhur që nga e hëna në Kasane të Botsvanës.

“Iftari në vendet myslimane mbahet në perëndim të diellit gjatë muajit të Ramazanit pasi të jenë përfunduar të gjitha ritet fetare dhe ceremoniale”, tha UNESCO.

Për shkak se shënon prishjen e agjërimit, zakonisht merr formën e një mbledhjeje ose vakti, forcon lidhjet familjare dhe komunitetin dhe promovon ndihmën e ndërsjellë, solidaritetin dhe shkëmbimin shoqëror, tha Organizata e OKB-së për Arsim, Shkencë dhe Kulturë.

Ky zakon është transmetuar në familje, kështu që shpesh fëmijëve dhe të rinjve u besohet përgatitja e ushqimit për atë vakt.

Në disa vende myslimane “iftari” mund të shënohet duke ngrënë një hurmë ose një ulli - si në Turqi, i cili konsumohet me ujë ose çaj. Recetat për pjatat dhe ëmbëlsirat për atë vakt ndryshojnë shumë nga rajoni në rajon.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës