Arti dhe ekologjia: Së bashku me artin kundër shkatërrimit të së mirës publike

Qendra Lokomotiva prezantoi projektin e guximshëm në zhvillim të Ana Lazarevska, i cili paraqet kopshtet urbane si inde lidhëse të qytetit, ku harmonizohen njerëzit, kafshët, bimët dhe mikroorganizmat.

Bota e artit në këtë shekull, dhe aq më tepër në dekadën e fundit, është shumë e ndryshme nga ajo që dinim më parë. Shkupi është krenar për artisten Ana Lazarevska, e cila ndërthur me mjeshtëri artin dhe ekologjinë, dhe procesi i guximshëm është ende në zhvillim.

Vepra "Kopshtet urbane: Indet lidhëse" u prezantua muajin e kaluar nga Qendra për iniciativa të reja në art dhe kulturë "Lokomotiva" dhe Biljana Tanurovska-Kulavkovski si kuratore e programit. Ngjarja u mbajt në kuadër të programit "Hapësira të tjera / Ndryshimet klimatike të artit", dhe qëllimi i projektit është të hartojë rolin dhe përgjegjësinë e kulturës dhe artit në shoqërinë tonë dhe të kundërshtojë praktikat ekstravagante dhe shkatërrimin e së mirës publike dhe mjedisit. .

Arti bashkëkohor sot pasqyron çështjet komplekse që formojnë botën tonë të larmishme, globale dhe që ndryshon me shpejtësi. Ai fokusohet në përvoja të ndryshme dhe ndjek kronologjinë e jetës moderne. Sipërmarrjet e artit avangardë janë një shprehje e përsosur e këtij trendi. Në këtë kontekst, shumë artistë përziejnë median dhe format, duke bërë zgjedhje që u shërbejnë më së miri koncepteve dhe synimeve të tyre. Çdo vend në mbarë botën ka artistë që i përgjigjen gjeografive dhe historive lokale, si dhe ndikimit të kulturës pamore globale.

Në një prononcim për “Cultural Press”, Lazarevska sqaron se cilat janë pikat kryesore të lokacioneve për revitalizimin e hapësirave të eko-shkatërruara me përmbajtje të re.

- Njëzet hapësira publike janë hartuar rreth Shkupit, disa nga lokacionet janë të braktisura, të harruara, vende të shkatërruara plot me mbeturina, e disa janë hapësira të gjelbra përreth vendbanimeve, të cilat janë hapësira publike e pashfrytëzuar. Lokacionet e përzgjedhura kanë potencial që të shndërrohen në kopshte urbane që do të plotësojnë nevojat për veprim të përbashkët, përgjegjësi të përbashkët dhe kujdes për të përbashkëtën, jashtë mekanizmave të kapitalizmit - tha Lazarevska.

Sa i përket kornizës kohore, ajo shtoi se projekti është në fazën fillestare të zhvillimit dhe se është duke rishqyrtuar mundësinë e bashkëpunimit, bashkëorganizimit dhe marrjes së përgjegjësisë kolektive ndërmjet institucioneve, sektorit të pavarur dhe qytetarëve.

“Përveç mbështetjes nga “Lokomotiva”, projekti synon të bashkëpunojë edhe me artistë të tjerë, inxhinierë të hortikulturës dhe njerëz që punojnë në fushën e permakulturës”, njoftoi Lazarevska, duke theksuar se ideja është që mesazhi të arrijë politikat e veprimit për të ruajtur. dhe zhvillimin e të mirës publike dhe mjedisin që është i përbashkët për të gjithë.

- Ideja është që përmes një shembulli pozitiv të veprimit, realizimit të ideve dhe praktikave të qëndrueshme të ndikohet në ndërgjegjësimin e popullit dhe të politikave shtetërore, se nevojitet ndryshim dhe zgjidhja e problemeve është e mundur me veprim të përbashkët. Kopshtet urbane janë konceptuar si inde lidhëse të qytetit ku takohen, bashkohen ose shkëmbehen aspekte të shumta të ekzistencës. Vend i domosdoshëm ku njerëzit, kafshët, bimët, mikroorganizmat harmonizohen dhe veprojnë drejt të kuptuarit dhe respektimit të diversitetit, pranimit të tjetërsisë dhe kuptimit të lidhjes, ndërvarësisë dhe nevojës së të gjitha elementeve të nevojshme për rritje dhe zhvillim të shëndetshëm të komunitetit - shpjegon Lazarevska për "Cultural Press".

Video e ditës