Ulyanov: Një aksident në "Zaporozhye" mund të krijojë një zonë rrezatimi me një rreze prej pesë mijë kilometrash

Zaporozhye
Zaporozhye / Foto: EPA-EFE / SERGEI ILNITSKY

Bullgaria, Rumania, Turqia и Abkhazia (në Gjeorgji) janë ndër vendet që do të kërcënohen drejtpërdrejt nga rrezatimi nëse ndodh një aksident i rëndë termocentrali bërthamor "Zaporozhye" e vendosur në pjesën jugore të Ukrainës, paralajmëroi përfaqësuesi i përhershëm i Rusisë në Agjencinë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA).

Mikhail Ulyanov, duke iu referuar ekspertëve ushtarakë rusë, ai tha për televizionin "Russia 24" se në rast të një aksidenti të rëndë në termocentral, zona e rrezatimit do të mbulojë një zonë me një rreze prej pesë mijë kilometrash, që do të thotë se Donbass, një pjesë e madhe e Ukraina, pjesë të Rusisë, por edhe Abkhazia, Rumania, Bullgaria dhe Turqia.

Uljanov shton se drejtori i përgjithshëm i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike, Rafael Grossi, pritet të paraqesë një raport në Këshillin e Sigurimit të OKB-së për situatën rreth termocentralit bërthamor Zaporozhye. Më herët sot, Zëvendës Përfaqësuesi i Parë i Përhershëm i Rusisë në Kombet e Bashkuara, Dmitrij Poljanski, konfirmoi se Këshilli i Sigurimit do të mbajë nesër një mbledhje për këtë çështje.

“Në mënyrë që të ketë një inspektim të IAEA në termocentralin bërthamor të Zaporozhye, ushtria ukrainase duhet të ndalojë bombardimet dhe të mos krijojë pengesa”, tha Mikhail Ulyanov. Sipas fjalëve të tij, për momentin, pala ukrainase "nuk ka dhënë as arsyen më të vogël për të besuar se Kievi e mirëpret një mision të tillë, por e kundërta". Ai i quajti pretendimet e Ukrainës se pala ruse bombardoi termocentralin bërthamor në Zaporozhye si 'një gënjeshtër tjetër' dhe 'propagandë primitive'.

Moska dhe Kievi akuzojnë njëri-tjetrin për bombardimin e termocentralit më të madh bërthamor në Evropë.

Më 3 qershor, Rusia dhe IAEA arritën një marrëveshje për rrugën dhe orarin e punës së një grupi inspektorësh ndërkombëtarë në termocentralin bërthamor të Zaporozhye nën udhëheqjen personale të Grossit. Ministria e Punëve të Jashtme në Moskë tha më vonë se aktiviteti u ndërpre në momentin e fundit nga Departamenti i Sigurisë i Sekretariatit të OKB-së.

Forcat ruse dje filluan instalimin e sistemeve të mbrojtjes kundërajrore rreth termocentralit bërthamor të Zaporozhye, pasi gjuajtja me raketa në objektin e sekuestruar ukrainas ngriti shqetësime për sigurinë e instalimit.

"Sistemet e mbrojtjes kundërajrore të selisë po forcohen," tha për televizionin shtetëror rus Yevgeny Balitsky, kreu i administratës ushtarake të ushtrisë ruse për rajonin e Zaporozhye. Aktualisht, termocentrali "Zaporozhye" funksionon normalisht dhe linjat e energjisë dhe njësitë e dëmtuara të reaktorit janë riparuar, tha Balitsky.

Agjencitë ukrainase raportojnë se Bashkimi Evropian, në një takim të posaçëm të Këshillit të Përhershëm të OSBE-së të mbajtur në Vjenë, dënoi veprimet ushtarake të Rusisë rreth centralit bërthamor të Zaporozhye dhe kërkoi që kontrolli mbi centralin t'u kthehet menjëherë autoriteteve ukrainase.

“Ne gjithashtu i bëjmë thirrje Moskës që të përmbahet nga çdo aktivitet që kërcënon sigurinë” e NPP-së Zaporozhye, thuhet në deklaratë. Në të njëjtën kohë, BE-ja kërkon akses të lirë dhe të pakufizuar të vëzhguesve të IAEA në termocentral, për të verifikuar sigurinë e tij.

Termocentrali “Zaporozhye” është nën kontrollin e palës ruse që prej datës 4 mars dhe aktualisht kapaciteti shërbehet nga personeli rus prej rreth 500 personash.

Inteligjenca ukrainase raportoi më 6 gusht se ushtria ruse hodhi në erë njësitë energjetike të termocentralit bërthamor Zaporozhye.

Përfaqësuesit e IAEA nuk kanë pasur akses në instalim për më shumë se pesë muaj.

Video e ditës