Ukraina ndaloi rrjedhën e naftës ruse në Evropën Jugore, për shkak të sanksioneve kundër Moskës

Gazsjellësi / Arkivi i Fotografive të Shtypit të Lirë

Që nga 4 gushti, Ukraina ka ndalur tranzitin e naftës ruse në Evropën Jugore, sepse për shkak të sanksioneve perëndimore nuk i janë transferuar fondet që Moska ka paguar si kompensim për tranzit, njoftoi sot kompania ruse energjetike “Transneft”.

Kompania sqaroi se më 22 korrik operatorit ukrainas të naftësjellësit “Uktransnafta” i është paguar tranziti për muajin gusht, por në datën 28, paratë janë kthyer për shkak se transaksioni nuk është kryer. Gazprombank, e cila ka bërë pagesën, ka njoftuar se fondet nga pagesa janë kthyer për shkak të sanksioneve të BE-së.

Rusia furnizon rreth 250 mijë fuçi naftë në ditë për Hungarinë, Sllovakinë dhe Çekinë përmes naftësjellësit “Druzhba”.

Rusia ka reduktuar tashmë furnizimet me gaz për shumë anëtarë të BE-së, duke përmendur problemet në mirëmbajtjen e pompave në tubacionin e gazit Nord Stream 1, si dhe sanksionet e vendosura kundër disa prej furnizuesve që Moska i konsideron armiqësore.

Video e ditës