VDEKJET E MAHATMA GANDI T ST Vjedhura: Portreti i vjedhur i portretit të babait indian lë mesazh të turpshëm

Foto: Profimedia

Hajdutët vodhën disa nga eshtrat e Mahatma Gandhit në 150 vjetorin e lindjes së tij. Hiri u vodh nga një qendër përkujtimore në Indi, ku ata ishin mbajtur që nga viti 1948, kur Gandhi u vra nga një ekstremist hindu, raportoi Kurir.rs.

Hajdutët shkruajnë fjalën "tradhtar" me të gjelbër në një fotografi nga krijuesi i pavarësisë indiane. Disa ekstremistë hindu e konsiderojnë Gandhin një tradhtar për shkak të angazhimit të tij për unitetin e hindusëve dhe myslimanëve.

Gandhi udhëhoqi lëvizjen e rezistencës jo të dhunshme kundër sundimit kolonial britanik në Indi dhe ishte një frymëzim i shkëlqyeshëm për njerëzit në të gjithë botën. Shumica e indianëve ende e respektojnë atë dhe e konsiderojnë atë "babai i kombit". Por ekstremistët hindu në Indi akuzojnë Gandhin si tradhtar sepse ai ra dakord për ndarjen e Indisë koloniale kur India dhe Pakistani u krijuan si shtete të pavarura.

Ai u vra nga një ekstremist hindu në janar 1948. Ai u djeg pas vdekjes, por eshtrat e tij nuk u hodhën në një lumë, në përputhje me besimet hindu. Për shkak të famës së tij, disa nga eshtrat janë ruajtur në disa vende të ndryshme, përfshirë vendin ku ndodhi vjedhja.

Video e ditës