Anulohet projekti i diskutueshëm për vilat në Mavrovë, planifikuesi mund të mbetet pa licencë

Vila ilegale Resort Radika në zemër të Parkut Kombëtar të Mavrovës - foto: Free Press-Dragan Mitreski

Komuna e Mavrovës-Rostushes me urdhër të Inspektoratit Shtetëror për Urbanizëm ka shfuqizuar Projektin Arkitekturo-Urbanistik (PUP) me të cilin parashihet ndërtimi i 87 vilave luksoze. botuar IRL. Gjithashtu kërkohet heqja e licencave të punës së firmës së planifikimit që ka përgatitur këtë dokument dhe kompanisë që është angazhuar për mbikëqyrje.

Siç shkruante më parë IRL, por edhe "Shtypi i lirë“, Ndryshe nga rregulloret, me lejen e autoriteteve lokale po realizohet një ide biznesi për turizëm elitar – me vila luksoze në zemër të Parkut Kombëtar të Mavrovës.

Komuna e Mavrovës-Rostushes udhëhiqet nga kryetari i komunës Medat Kurtovski nga LSDM-ja, katër vite më parë miratoi projektin megalloman “Fshati Radika” – ide e një prej njerëzve më të pasur në Shqipëri dhe ish-konsullit maqedonas në Durrës – Aleksandër Pilo. Ai ishte pronari i parë i Hotel Radika kur objekti luksoz kaloi nga shteti në pronësi private. Në vitin 2017 hotelin bashkë me 170.000 mijë metra katrorë tokë e bleu një kosovar. Sherif Ramuka dhe fillon procedura për ndërtimin e fshatit luksoz “Fshati Radika”.

Tani me urdhër të Inspektoratit Shtetëror për Ndërtimtari dhe Urbanizëm, e njëjta administratë vendore ka anuluar dokumentacionin planor (projekt arkitektoniko-urbanistik), pasi inspektorët konstatuan parregullsi në procedurë, shkruan IRL.

Inspektorati Shtetëror ka kërkuar përgjegjësi edhe nga kompania projektuese “Pologproekt-pro” nga Gostivari, e cila e ka zhvilluar projektin me kërkesë të investitorit “Radika Resort”. Inspektorati kërkon nga Ministria e Transportit dhe Post-Telekomunikacionit që “Pologproekt-pro” t’i heqë licencën e funksionimit.

“Është marrë një kërkesë për heqjen e licencës për kompaninë konkrete. Shërbimet profesionale në Ministri aktualisht janë duke i shqyrtuar dokumentet e dorëzuara dhe do të veprojnë në përputhje me rregulloret ligjore”, thonë nga Ministria e Transportit dhe Lidhjeve.

IRL i është drejtuar edhe Komunës së Mavrovës dhe Rostushës, por nuk iu përgjigjën pyetjeve tona lidhur me këtë rast. Kryetari Medat Kurtovski na konfirmoi përmes telefonit se PBB-ja është shfuqizuar dhe na porositi që të kërkojmë përgjigje më të detajuara nga shërbimet komunale. Mirëpo, as shërbimet e ekspertëve nuk iu përgjigjën pyetjeve.

Siç është raportuar më parë nga IRL, projekti “Fshati Radika” është.

Nga 87 shtëpitë e planifikuara, deri më tani janë ndërtuar 17, prej të cilave dhjetë të parat janë me leje ndërtimi në bazë të planit urbanistik për fshatin, ndërsa shtatë të tjerat janë miratuar me projekt arkitektoniko-urbanistik.

Në ndërtim ishin edhe nëntë shtëpi të tjera të fundjavës nga projekti, por në shtator të vitit të kaluar inspektori komunal i ndërtimit Zirko Gjukovski kishte marrë vendim për rrënim me arsyetim se ato ndërtohen pa leje ndërtimi. Kështu, investitorit iu dha një afat prej 15 ditësh për t'i prishur vetë nëntë objektet dhe nëse nuk e bën këtë në afatin e paraparë, detyrimin për shembje e merr komuna. Mirëpo, as investitori dhe as komuna nuk i kanë hequr objektet kontestuese.

Video e ditës