Ka emocione të mira dhe një atmosferë relaksuese në “Off-fest” të 22-të në Shkup

Koncerti Marie Kalkun / Foto: Off-fest / Tatiana Rantasha

Tre vokaliste fantastike femra shënuan dy netët e para të 22-të "Off-fest" duke shpalosur shprehjen e tyre specifike muzikore, emocionet dhe trashëgiminë kulturore që mbartin brenda vetes.

Mbajtja e festivalit muzikor “Off-fest” zakonisht paralajmëron periudhën më të bukur të jetës kulturore dhe muzikore në Shkup. Vetë festivali me thelbin, diversitetin dhe lirinë në shprehje muzikore nxit emocione të bukura dhe një atmosferë relaksuese.

Një sfidë e veçantë është mundësia për të dëgjuar melodi, këngë dhe tinguj nga vende të ndryshme të botës, për të mësuar dhe zbuluar diçka të re dhe për të përjetuar lumturinë, gëzimin, ndonjëherë trishtimin dhe melankolinë e muzikantëve me prejardhje, shprehje dhe trashëgimi kulturore të ndryshme që mbartin. me ta.

Ngjyra karakteristike e tre koncerteve nga dy mbrëmjet e para të 22-të “Off-fest” u dhanë nga tre vokale të bukura femërore. Vokalisti sentimental Mizia fillimisht përcolli tingujt e fados portugeze. Performanca e saj u nda në dy pjesë, ku në të parën ajo vuri më shumë theksin në kompozimet dhe këngët e saj origjinale që janë botuar në albumin dhe librin e saj me titull "Animal Sentimental" (2022), ndërsa në pjesën e dytë të koncertit publiku. mund të dëgjohej një repertor më i gjerë me këngë nga autorë të ndryshëm, si Fernando Pessoa, Jose Saramago, dhe koncerti u mbyll me interpretimin e këngës "Tear" nga ylli i fados Amalia Rodríguez.

Misioni / Fotografia: Off-fest / Tatiana Rantasha

Nëse fado portugeze njihet si zhanër muzikor në mbarë botën, dhe tashmë është shpallur trashëgimi kulturore botërore nga UNESCO, atëherë gjatë mbrëmjes së dytë publiku pati mundësinë të dëgjojë muzikë që rrallë dëgjohet në skenën tonë. Marie Kalkun emocionuese zbuloi dhe afroi traditën e muzikës estoneze. Edhe pse disa nga këngët janë interpretuar në gjuhën e vjetër estoneze, të cilën pak njerëz në botë e kuptojnë, ajo gjithsesi arriti të përcjellë peizazhet e vendit të saj përmes muzikës.

Marie Kalkun / Fotografi: Off-Fest / Tatiana Rantasha

Tradita e vendit nga e ka origjinën është ngulitur thellë në këngët dhe performancën e vokalistes Zarina Prvasevda, e cila është përfaqësuese e Maqedonisë në programin "Off-fest" së bashku me ansamblin e saj.

Zarina Prvasevda me ansamblin / Fotografia: Off-fest / Tatiana Rantasha

Edicioni i sivjetshëm i “Off-fest” zgjat deri më 10 qershor në orët e vona të mbrëmjes dhe për këtë arsye do të bëjmë një rishikim të plotë pas përfundimit të të gjithë programit të festivalit.

(Teksti është botuar në "Shtypi Kulturor" numër 182, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 10-11.6.2023)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës