Duhanxhinjtë janë në pozitë të palakmueshme, duke kërkuar çmimin e blerjes 10, jo 5 euro.

Tribuna e duhanxhinjve në Prilep/Foto: MPB

Duhani duhet të blihet me 10, jo me 5 euro për kilogram siç ofrohet nga blerësit. Kostot janë rritur me shpejtësi, prodhimi është ulur, megjithëse është i cilësisë së lartë, por duhet të arrihet rentabiliteti. Për fermerët e duhanit, për blerësit dhe për shtetin, është konstatuar në forumin në Prilep për prodhimin e duhanit të organizuar nga Rrjeti Kombëtar Bujqësor. Në bibliotekën e qytetit të Prilepit “Borka Taleski” u mbajt tribuna e disa shoqatave të duhanit nga vendi.

- Qëllimi i kësaj tribune ishte të mblidhemi, të shqyrtojmë situatën aktuale me blerjen e duhanit dhe të përcaktojmë një qëndrim të përbashkët se çfarë do të bëjmë më pas. si rrjet kombëtar bujqësor jemi të mendimit që duhani këtë vit duhet të paguhet të paktën 10 euro për kilogram, sepse kemi rritur me shpejtësi kostot, kemi ulur prodhimin dhe cilësia është dyfishuar dhe trefishuar, ndaj nuk mund të pranojmë të porosisim duhan. me 5 euro kilogrami. Nuk është i qëndrueshëm ekonomikisht. Ne kërkuam të takoheshim me kolegët tanë të duhanit për të ndërtuar një vizion të përbashkët. Mendoj se kemi rënë dakord për këtë dhe konkluzioni i këtij forumi është se çmimi i kërkuar është i justifikuar dhe se ne të gjithë qëndrojmë të vendosur në kërkesën për atë çmim prej 10 euro për kilogram duhan. Për ta realizuar këtë do të kërkojmë ndërmjetësim nga departamenti i Ministrisë së Bujqësisë që të takohen me kompanitë blerëse për të përcjellë qëndrimin tonë se duhanin nuk e shesim për pesë euro apo 300 denarë dhe se çmimi ynë ekonomik është 10 euro dhe se nga kjo nuk do të devijojmë deri në fund, tha Gjorgi Karakashev, kryetar i Rrjetit Kombëtar Industrial.

Firmat blerëse përdorin pozicionin e tyre monopol që u lejon Ligji i Duhanit, sepse i vendos në një pozicion të favorizuar dhe i vendos duhanxhinjtë në një pozitë të varur.

- Ne si duhanxhi jemi vënë në një situatë të palakmueshme. Ne do ta mbrojmë qëndrimin tonë deri në fund. Pra, duhan 5 euro nuk mund të prodhohet më. Nëse duan që duhan të prodhohet në Maqedoni, çmimi ynë është 10 euro për kilogram. Nëse nuk pranohet, nuk mund të bëjmë thirrje për bojkot, por do t'i udhëzojmë prodhuesit që të përmbahen nga dorëzimi i duhanit, të paktën brenda kornizës ligjore, deri në afatin e 15 dhjetorit. Në fakt, gjithçka varet nga mënyra se si do të shkojnë bisedat. Duhet gjetur një zgjidhje e përbashkët e pranueshme me kompanitë blerëse, në mënyrë që të sigurojmë jetesën për vitin e ardhshëm si dhe vazhdimësinë e prodhimit, beson Karakashev.

Nuk është në interesin e kompanive blerëse që të injorojnë duhanxhinjtë që nuk duan ta shesin duhanin me ato çmime.

“Nëse blerësit nuk janë të gatshëm të rrisin çmimin e duhanit, propozimi është që qeveria ta obligojë fabrikën e duhanit në Prilep që të bëjë blerje intervenuese për t'i detyruar blerësit privatë që t'i rrisin çmimet”, tha Vasko Josifovski nga Shoqata e duhanit "Tutunska nadeja" nga Prilepi.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës