Tupanceski: Asnjë nga rastet e trajtuara nga gjyqtarët në pension nuk do të mbetet i pashpërndarë

prof. Dr. Nikolla Tupançeski, Ministër i Drejtësisë / Foto: “Shtypi i Lirë” – Dragan Mitreski

Situata e mungesës së gjyqtarëve mund të tejkalohet me riorganizim të brendshëm të gjyqësorit. Nuk do të jetë e lehtë, por jam optimist se asnjë nga lëndët të cilat i trajtojnë gjyqtarët në pension nuk do të mbetet i pashpërndarë, tha sot ministri i drejtësisë Nikolla Tupanceski.

Numri i gjyqtarëve në shoqërinë tonë, Tupançevski, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve pas hapjes së objektit të ri të Gjykatës Administrative, tha se natyrshëm është zvogëluar për shkak të ndryshimit të gjeneratave të gjyqtarëve dhe kjo është sinjalizuar në fillim, por gjithmonë ka një mundësi për të kapërcyer situatën me më shumë tekste ligjore.

- Deklarata e fundit e kryetarit të Kuvendit ishte se seanca është ndërprerë dhe mbetet e paqartë se si do të propozohet, kur do të propozohet dhe nëse do të vazhdojë. Ndërkohë, nuk duhet të rrimë duarkryq. Përkundrazi, duhet të gjejmë një zgjidhje optimale për t'iu përgjigjur në mënyrë adekuate sfidës që u ngrit pas 30 qershorit, sqaroi Tupançevski, në lidhje me mundësinë e zgjatjes së afatit për pensionimin e gjyqtarëve.

Tupançevski po ashtu ka sqaruar se po lëvizin në kuadër të kompetencave të tyre në gjetjen e zgjidhjes së këtij problemi.

Kryetari i Gjykatës Administrative, Burim Seydini, tha se gjatë kësaj periudhe katër gjyqtarë në Gjykatën Administrative kanë dalë në pension.

“Mendoj se do të duhet të gjendet shpejt një zgjidhje që gjyqësori të mos lihet në pozitë të pavarur, duke pasur parasysh numrin e lëndëve dhe mentalitetin në përgjithësi në atë pjesë”, tha Sejdini.

Ai gjithashtu theksoi se çdo gjyqtar normalisht trajton rreth 200 lëndë, nga 170 në 200 lëndë, kështu që 800 lëndë u ricaktuan menjëherë gjyqtarëve ekzistues dhe tashmë janë në punë.

Video e ditës