Trudeau prezantoi qeverinë e re

Justin Trudeau / Foto EPA-EFE / ERIC BOLTE

Kryeministri kanadez Justin Trudeau, i cili prezantoi qeverinë e re pak ditë para fillimit të samitit të klimës COP26, zgjodhi një aktivist mjedisor si Ministër të Mjedisit. transmeton CBC. 

Çiklisti dhe ish-zyrtari i vjetër i Greenpeace, Stephen Gilbo, i ka kushtuar një pjesë të madhe të karrierës së tij çështjeve mjedisore, pas së cilës ai u emërua Ministër i Kulturës dhe Trashëgimisë në vitin 2019.

Justin Trudeau, i cili u zgjodh kryeministër për të tretën herë muajin e kaluar, por pa një shumicë në parlamentin kanadez, ndonjëherë kritikohet nga kritikët për performancën e tij mjedisore.

Kanadaja ka rezervat e treta më të mëdha të naftës në botë dhe ekonomia e provincave perëndimore të vendit mbështetet shumë në lëndët djegëse fosile.

Objektivat për reduktimin e emetimeve të gazeve serrë, të vendosura nga Trudeau në prill nga 40 deri në 45 për qind deri në vitin 2030 krahasuar me 2005, janë larg objektivave të SHBA-së dhe Evropës.

Nacionalizimi i tubacioneve të naftës

Kritikët akuzojnë kryeministrin për shtetëzimin e tubacionit në vitin 2018, gjë që u dënua ashpër nga ekipi i Stephen Gilbo.

Trudeau formoi një qeveri të re prej 38 ministrash, duke përfshirë disa të rinj.

Kryeministri ka promovuar Melanie Jolie si sekretare të shtetit për të zëvendësuar astronautin në largim Mark Garno. 

Ish-ministrja e Furnizimit, Anita Anand, e cila është përgjegjëse për dërgimin e vaksinës kundër Covid-19 në Kanada, bëhet ministre e Mbrojtjes. Ajo është gruaja e dytë që mban këtë post ndërsa zyrtarët e lartë përballen me akuza për ngacmim seksual.

Në fillim të këtij muaji, Justin Trudeau njoftoi se prioritetet e qeverisë së tij do të ishin luftimi i Covid-19, pajtimi me vendasit dhe ndërtimi i një rrjeti kombëtar qendrash për kujdesin e fëmijëve.