Trosanovski: Memorandumet e nënshkruara me Sofjen nuk janë asgjë pa vullnet politik për zgjidhje

Marko Troshanovski
Marko Trosanovski, analist / Brifing i mëngjesit

Synimi i kryeministrave të Maqedonisë dhe Bullgarisë Dimitar Kovaçevski dhe Kiril Petkov që fillimisht të bisedojnë dhe të krijojnë kushte për bashkëpunim ekonomik dhe kulturor, e më pas të zgjidhin çështjet e hapura politike, sipas shumicës së analistëve, është i mirë, por duhet kohë për të parë nëse është e ndershme dhe e qëndrueshme. Marko Trosanovski nga Instituti për Demokraci “Societas Civilis” e sheh zhvillimin e ri të marrëdhënieve mes Shkupit dhe Sofjes si një hap simbolik që mund të relaksojë tensionin dhe të krijojë një atmosferë konstruktive për punë të mëtejshme, si dhe një përpjekje për të anuluar pjesën negative në të dyja shoqëritë, pra ato forca që nuk duan të zgjidhin mosmarrëveshjen.

- Janë nënshkruar memorandume bashkëpunimi, por këto janë vetëm dokumente të qëllimit, nuk janë dokumente të detyrueshme dhe nuk do të nënkuptojnë asgjë nëse nuk ka vullnet politik për realizimin e mëtutjeshëm të atyre synimeve. Këtë e pamë me Marrëveshjen e Prespës, pas së cilës u nënshkruan memorandume mirëkuptimi për një bashkëpunim të caktuar, i cili më pas nuk u realizua. Dy kryeministrat kanë vërtet një synim autentik për t'i afruar shoqëritë dhe për të krijuar kushte për zgjidhjen e mosmarrëveshjes, por gjithashtu kanë probleme, veçanërisht kryeministri bullgar, në sigurimin e atyre zgjidhjeve të dakorduara me mbështetjen e vetë qeverive dhe shumicës në parlament. . Mbetet për t'u parë nëse synimet dhe vlerësimet e deklaruara do të sjellin vërtet një hap përpara apo janë thjesht një blerje kohe. "Ka forca shkatërruese në të dyja shoqëritë, por ato janë veçanërisht të dukshme në shoqërinë bullgare, ku ndikimi rus është ende i madh dhe ku ushqehet një narrativë e fortë nacionaliste," tha Troshanovski për Sloboden Pecat.

Video e ditës