Tre për qind e anglezëve dhe uellsianëve janë lezbike, homoseksualë ose biseksualë

Foto: EPA / YURI KOCHETKOV

Rreth tre për qind e njerëzve në Angli dhe Uells mbi moshën 16 vjeç identifikohen si homoseksualë, lezbike ose biseksualë, sipas regjistrimit të vitit të kaluar.

Regjistrimi i vitit 2021 ishte i pari në Mbretërinë e Bashkuar që përfshinte një pyetje rreth orientimit seksual dhe rezultatet janë gjerësisht në përputhje me anketat e mëparshme, më të vogla.

Regjistrimi, i kryer nga Zyra Britanike për Statistikat Kombëtare ONS, pyeti gjithashtu njerëzit për identitetin e tyre gjinor për herë të parë. Rreth 262.000 njerëz, 0,5 për qind e personave mbi 16 vjeç, thanë se identiteti i tyre gjinor ishte i ndryshëm nga gjinia që u ishte caktuar në lindje, tha ONS.

Pyetjet rreth orientimit seksual dhe identitetit gjinor ishin fakultative dhe 7,5 për qind e njerëzve refuzuan t'u përgjigjen pyetjeve rreth orientimit seksual dhe gjashtë për qind nuk iu përgjigjën pyetjes për identitetin gjinor.

Një total prej 43,4 milion njerëz në Angli dhe Uells thanë se ishin heteroseksualë, ndërsa 1,5 milion njerëz, 3,2 për qind e popullsisë mbi 16 vjeç, u identifikuan si homoseksualë, lezbike, biseksualë ose orientime të tjera joheteroseksuale.

Rreth 1,5 përqind e njerëzve thanë se ishin homoseksualë ose lezbike, dhe 1,3 përqind thanë se ishin biseksualë. Pjesa e mbetur prej 0,3 përqind e njerëzve zgjodhën opsionin e një orientimi tjetër seksual dhe dy të tretat e tyre e quanin veten panseksual.

Janë edhe 30 mijë persona jobinarë

Rreth 262.000 njerëz mbi moshën 16 vjeç thanë se gjinia e tyre ishte e ndryshme nga gjinia që u ishte caktuar në lindje, tha ONS. Sipas regjistrimit, ka 48.000 burra transgjinorë dhe po aq njerëz që identifikohen si gra transgjinore. Janë 30.000 njerëz jo-binarë, identiteti gjinor i të cilëve nuk është ekskluzivisht mashkull apo femër, dhe 18.000 njerëz thanë se kanë një identitet tjetër gjinor, shton ONS.

ONS e përkufizon një burrë transgjinor si dikush që identifikohet si mashkull, por u caktua femër në lindje, ndërsa gratë transgjinore u caktuan mashkull në lindje dhe tani identifikohen si femra.

Skocezët kanë vonuar rezultatet e tyre të regjistrimit

Rezultatet e regjistrimit për të gjithë Britaninë e Madhe nuk janë ende të disponueshme pasi Skocia ka vonuar zbatimin e tij për një vit për shkak të pandemisë së koronavirusit.

Një studim i mëparshëm vjetor në mbarë Mbretërinë e Bashkuar nga ONS zbuloi se në vitin 2020, 3,8 për qind e njerëzve u identifikuan si homoseksualë, lezbike, biseksualë ose një orientim tjetër joheteroseksual, nga 1,9 për qind në 2014, kur martesa e të njëjtit seks u legalizua për herë të parë. martesat në Angli dhe Uells.

Ai sondazh analizoi gjithashtu orientimin seksual sipas moshës, gjinisë dhe përkatësisë etnike dhe zbuloi, ndër të tjera, se të rinjtë kanë më shumë gjasa të identifikohen si lezbike, gay ose biseksualë.

Seksi mes meshkujve mbi 21 vjeç u legalizua në Angli dhe Uells në vitin 1967. Mosha e pëlqimit për seks u ul në 18 në 1994 dhe në 16 në 2000, gjë që vlen edhe për marrëdhëniet heteroseksuale. Të dhënat e regjistrimit për orientimin seksual sipas moshës do të publikohen më 25 janar, me detaje të mëtejshme më vonë këtë vit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës