Tre ndryshime kyçe në propozimin francez për fillimin e negociatave me BE-në

Liderët e BE-së dhe vendeve të Ballkanit Perëndimor në një samit në Bruksel. 23 qershor 2022 / foto: EPA-EFE / OLIVIER HOSLET

Propozimi i ri francez kompromise për zgjidhjen e mosmarrëveshjes mes Shkupit dhe Sofjes dhe fillimin e negociatave për anëtarësim mes S. Maqedonia dhe Bashkimi Evropian, përmbajnë tri ndryshime kyçe, të njoftuara Telma, duke cituar dokumentin, i cili sot, në ditën e fundit të presidencës franceze të BE-së, mbërriti në Qeverinë e Maqedonisë.

E para është modifikimi i terminologjisë rreth mbajtjes së Konferencës së Parë Ndërqeveritare - me terminologjinë e re nisja zyrtare e negociatave do të ishte me Konferencën e Parë Ndërqeveritare dhe ndryshimet e tjera i referohen rihartimit të çështjeve historike dhe të ashtuquajturit. Protokollet e Konferencave Ndërqeveritare, të parashikuara nga Marrëveshja e Fqinjësisë së Mirë ndërmjet Maqedonisë dhe Bullgarisë.

Këto protokolle apo përfundime nuk do të ishin më pjesë e Kornizës së Negocimit, siç thuhet në draftin origjinal - një propozim i presidencës franceze.

Formulimi rreth gjuhës mbetet - maqedonisht, me deklarata të njëanshme nga Bullgaria dhe Maqedonia, të cilat përndryshe nuk kanë peshën ligjore formale të rëndimit të vetë Kornizës Negociatore.

С. Maqedonia pranon detyrimin për ndryshimin e Kushtetutës dhe përfshirjen e bullgarëve në të, deri në hapjen e klasterit të parë negociator.

Para hapjes formale të negociatave, nëse propozimi i modifikuar pranohet nga pala maqedonase, do të duhet të nënshkruhet Protokolli i dytë i Konferencës Ndërqeveritare ndërmjet Maqedonisë dhe Bullgarisë. Për këtë qëllim këto ditë dhe nuk përjashtohet që nesër në Shkup të arrijë edhe ministri bullgar i Punëve të Jashtme. Teodora Gencovska, shkruan Telma.

Deri më tani nuk ka një konfirmim zyrtar të këtij informacioni nga autoritetet maqedonase, ndërsa në Bullgari tashmë po jepen detaje, me një kontekst krejtësisht tjetër.

Video e ditës