Tre firma kanë dalë për të mbikëqyrur autostradat pasi tenderi u anulua për shkak të një kompanie me ndikim rus

Foto: MPB / ilustrim

Në Ndërmarrjen Publike për Rrugët Shtetërore janë hapur sot ofertat nga tenderi për përzgjedhjen e kompanisë që duhet të mbikëqyrë ndërtimin e autostradave nga korridoret 8 dhe 10 në vend. Kanë pranuar oferta nga kompania "INGEROP CONSEIL ET INGENIERIE" e cila ka ofertuar për 1.106.040.600 denarë (rreth 18 milionë euro), kompania "IRD ENGINEERING" me ofertë prej 1.374.304.070 denarë (rreth 22,4 milionë euro) “, me ofertë prej 1.533.721.722 denarë.

Pas hapjes së ofertave, ka një procedurë për vlerësimin e tyre dhe pas shqyrtimit të dokumentacionit dhe plotësimit të ofertave, brenda 40 ditëve do të bëhet përzgjedhja e cilësisë më të mirë të ofruar dhe çmimit të ofruar.

Tenderi i parë për përzgjedhjen e mbikëqyrjes për këtë projekt dështoi pasi kompania e përzgjedhur nga Kroacia, për të cilën zëvendëskryeministri Artan Grubi më vonë pretendoi se ishte në pronësi të biznesmenëve të lidhur me autoritetet ruse, nuk ka dorëzuar garancinë bankare.

Për ndërtimin e autostradave të reja, Qeveria vitin e kaluar nënshkroi memorandum me konsorciumin amerikano-turk “Bechtel-Enka”, pas së cilës Kuvendi miratoi Ligjin për përcaktimin e interesit publik dhe emërimin e partnerit strategjik për projektin.

Makineritë e ndërtimit dhe punëtorët e “Bechtel-Enka” do të punojnë në katër seksionet e korridoreve 8 dhe 10, ndërsa punimet pritet të fillojnë vitin e ardhshëm. Ministri i Transportit dhe Lidhjeve Blagoj Bochvarski ai paraprakisht deklaroi se seksioni i parë dhe më i lehtë nga pikëpamja e shpronësimit të tokës është Gostivar-Kërçovë, ndërsa procedura më së shumti pritet të zgjasë për segmentin Trebenishtë-Strugë-Qafasan, për të cilin shteti do të duhet të marrë një opinion nga UNESCO, sepse rruga kalon pranë liqenit të Ohrit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës