"Tramontana" është romani i parë i poetes së njohur Natasha Sardzoska

Poetja, përkthyesja dhe antropologia Natasha Sardzoska ka botuar romanin e saj të parë "Tramontana". Veprimi i romanit zhvillohet në Paris dhe Shkup, por edhe në Vjenë dhe Ohër, dhe personazhet kryesore ndërthurin disa specifika të karakterit të rrjeteve kulturore dhe sociale të cilave u përkasin.

Shtë një roman psikologjik, në të cilin dy personazhet kryesore Alma dhe Alba janë përshkruar thellësisht në intimitetin e tyre më thelbësor, deri në bashkimin e tyre, deri në njohjen e tyre si të dyfishtë.

Sardzoska shkruan një letër femërore me një shprehje të fortë poetike dhe ngarkesë estetike. Tjetërsimi, vetmia, anonimiteti, shthurja, zbrazëtia, liria, jokonformizmi, por edhe trafikimi njerëzor dhe hipokrizia e organizatave humanitare dhe ndërkombëtare, si dhe korrupsioni i sistemit maqedonas janë vetëm disa nga disa temat që Sardzoska diskuton në këtë histori me shumë shtresa e kërkimit të lirisë përmes mos-përkatësisë, lirisë që i është hequr prej kohësh njeriut, liri që është përfaqësuar metaforikisht përmes prizmit të erës mizore dhe brutale katalanase tramontana, e cila shënon fillimin e veprimit, fëmijërinë e kryesore karakteri, dhe fundi i veprimit, largimi i personazhit kryesor në të panjohurën.

Tramontana është një erë deti që lë pas shkretimin dhe zbrazëtinë dhe një aluzion se ky roman do t'ju çojë krejtësisht përtej zbrazëtisë së kornizave dhe gjeometrive të vendosura të ekzistencës.

Libri u botua nga qendra botuese "Tri", dhe u promovua në Panairin e Librit këtë vit në Shkup. Promovimi origjinal i librit do të mbahet më 23 shtator, ora 18, në "Tarracën e Gjelbër" të GTC.

(Teksti u botua në "Shtypi Kulturor" numër 97, në botimin e shtypur të gazetës "Free Press" më 18-19 shtator 2021)

Video e ditës