Trajanov: Shoqatat me emra janë të papranueshme për maqedonasit, ato duhet të ndryshohen

Pavle Trajanov
Pavle Trajanov / Foto: MPB

Lideri i Bashkimit Demokratik, Pavle Trajanov, në sonte në emisionin "Vera e nxehtë politike" në kanalin 5, tha se qeveria është ajo që duhet të hapë çështjen e mospasjes së një regjistri emrash që nuk mund të përdoret në regjistrim. të Shoqatave të Qytetarëve dhe organizatave të tjera.

“Mendoj se përgjegjësia është e institucioneve shtetërore që lejojnë regjistrimin e shoqatave të qytetarëve me emra të ndryshëm që janë absolutisht të papranueshme për qytetarët, për publikun, sepse janë ish-bashkëpunëtorë të Hitlerit, të fashizmit, apo të kohë, ata mbanin funksione të larta shtetërore në Bullgari”, tha ai.

Siç tha Trajanov, kjo është një strategji e mirëmenduar nga Bullgaria, e cila praktikisht teston opinionin publik të qytetarëve të Maqedonisë dhe mendon se kjo çështje duhet të zgjidhet.

“Qeveria nuk ka kujt t'i thotë. Ai duhet ta hapë atë çështje, ta zgjidhë, nëse duhet të bëhen ndryshime ligjore. Sido që të jetë, ato shoqata që janë regjistruar tani me emrat Car Boris i Tretë, më tej Vanço Mihailov, Ferdinand, duhet të studiohen mirë nga të gjitha aspektet dhe të kërkohet ndryshimi i emrave. Mendoj se rregullimi ligjor duhet të jetë për të mos kuptuar se po punojmë kundër të drejtave të bullgarëve në Maqedoni, gjë që absolutisht nuk është e vërtetë. Këto janë provokime klasike ndaj vendit tonë, ndaj popullit maqedonas. Duhet të ndalet. Shteti duhet ta presë në rrënjë”, shpjegon Trajanov.

Ai shton se “të gjitha këto shoqata do të duhet të ndryshojnë emrat e tyre nëse duam të jemi një shtet demokratik dhe të respektojmë të gjitha aspektet dhe vlerat e BE-së ose në tërësi si vlera njerëzore”.

I pyetur nëse shfaqja e këtyre shoqatave ishte tentativë apo përgatitje për futjen e bullgarëve në kushtetutë, kreu i DS-së u përgjigj se nuk ishte asgjë e tillë, por provokime klasike.

Video e ditës