Trajanov: Protokolli është i diskutueshëm, nuk duhet të nënshkruhet

Pavle Trajanov konferencë e mëngjesit për shtypin e lirë
Pavle Trajanov, mysafir në konferencën e mëngjesit të Shtypit të Lirë

Kryetari i Bashkimit Demokratik, Pavle Trajanov deklaroi se protokolli i dakorduar mes ministrive të punëve të jashtme të Maqedonisë dhe Bullgarisë nuk duhet të nënshkruhet, sepse ai është i diskutueshëm dhe i lejon Bullgarisë të ndërhyjë drejtpërdrejt në punët e brendshme të Maqedonisë, veçanërisht në çështjet identitare, historike dhe arsimore.

Protokolli duhet të publikohet sa më shpejt që qytetarët dhe ekspertët ta shqyrtojnë atë. Në të njëjtën kohë, theksojmë se paketa, e cila përmban disa draft dokumente, kornizën e negociatave, konkluzionet e Këshillit të BE-së, Planin e Veprimit, rishikimet vjetore dhe protokollin, duhet të kalojë në një diskutim të gjerë, për të dëgjuar zëri i popullit. Gjatë këtij debati, ministrat duhet të përmbahen nga kërcënimet për ndjekje penale të atyre që kanë pikëpamje të ndryshme, pastaj me tensione ndëretnike e të ngjashme, thotë Trajanov.

Sipas tij, strategjia e dakorduar për konsultime të gjera duhet të zhvillohet në një atmosferë demokratike, me përgjegjësi dhe transparente.

Video e ditës