Heronjtë e heshtur të ditëve tona

Spitali i qytetit/ Foto: Sloboden Pechat/ Slobodan Djuric

Disi jemi mësuar, thuajse që në fillim, të kritikojmë çdo gjë dhe gjithçka me ose pa bazë dhe një vend të veçantë në kritikat tona zë sistemi ynë i shëndetit publik. Unë do të thoja i bazuar mirë. Por siç thonë disa që karma është k...va, pata rastin të shoh vetë të kundërtën. “Kam qenë “mysafir” disa ditë në Klinikën Universitare për Sëmundje Kirurgjike “Sveti Naum Ohridski” Shkup ose në popull si “Spitali i Qytetit të Vjetër” në Shkup. Sipas orarit të brendshëm të klinikës, për “vizitën time të ftuar” ishte shefi i bllokut operativ – specialisti i kirurgjisë së përgjithshme, doktor Gjorgi Stavridis. Më shtruan në spital sipas të gjitha procedurave të zakonshme, në një dhomë “burrash” me katër shtretër. Kur hyra në spital, emrat e ish-kirurgëve të lartë, anesteziologëve dhe mjeshtërve të tjerë të profesionit mjekësor të kalibrit jugosllav dhe evropian, si Prof. Dr.Vladislav Vlajko Gruev, Dr.Janko Obochki, Dr.Avram Balabanov, Dr.Dr.Dragosllav Mlladenoviq, Dr.Slobodan Vuçkov etj. Qytetarët tanë të moshuar me siguri i mbajnë mend këta dhe disa emra të tjerë, vetëm për mirë. Pra, si është e mundur që "përfaqësimi" aktual është i ndryshëm nga paraardhësit e tij? Thjesht e pamundur! Për fatin tonë, mjeshtrat krijojnë mjeshtra!

Fjala pacient vjen nga emri latin "patientem"; kuptimi origjinal i fjalës do të thotë "ai që palos", ose "të palos". Dihet se çdo sëmundje e degradon në një masë më të vogël apo më të madhe personalitetin e “atij që vuan”, qoftë për dhimbje, mosfunksionim të trupit etj. Unë pata mundësinë të testoja sistemin shëndetësor të vendit tonë mbi veten dhe trupin tim, dhe supozoj - ju do t'i jepni besim kësaj eksperience time të dorës së parë. Kur merrni parasysh statistikat e thata se çdo vit në Spitalin e Qytetit në Shkup kryhen më shumë se 100.000 ekzaminime ambulatore dhe 4-5.000 ndërhyrje kirurgjikale, pra operacione, a mund ta imagjinoni sa i rëndësishëm është Spitali ynë i Qytetit në jetën dhe shëndetin tonë?

Dr Ljuben Arsenkov/ Foto: Sloboden Pechat/ Slobodan Djuric

Spitali i qytetit është objekt i vjetër në qendër të Shkupit, ndërtimi i të cilit ka filluar në vitin 1931; jashtë filipikut arkitektonik të njohur për këtë godinë, do të thosha se thesari i vërtetë janë njerëzit me uniforma mjekësore që kujdesen çdo ditë dhe me vetëmohim për shëndetin tonë dhe përmirësojnë shëndetin tonë, të konsideruar nga mjekët, infermierët, anesteziologët, internistët, kirurgët - me në krye të parin mes të barabartëve – kirurgun e njohur në vend dhe rajon – doktor Ljuben Arsenkov.

Kur ka qenë hera e fundit që keni pasur mundësinë të shihni drejtorin e ndonjë institucioni publik një të shtunë para mesnate duke ardhur në punë vetëm sepse ka marrë një telefonatë nga mjeku kujdestar se ishte një ndërhyrje kirurgjikale komplekse ku njohuritë dhe përvoja e Dr. Arsenkov ishte vendimtar "të jesh apo të mos jesh"?

Dr. Gjorgi Stavridis/ Foto: Sloboden pechat/ Slobodan Djuric

“Udhërrëfyesi” dhe shëruesi im shëndetësor, kirurgu Dr. Gjorgi Stavridis, vizitonte pacientët e tij disa herë në ditë, duke përfshirë edhe ditët e fundjavës, duke mos e humbur durimin nga pyetjet injorante apo gjetjet e lexuara nga DR. GOOGLE. Për secilin nga pacientët ai kishte kohë dhe takt me një fjalë të mirë, këshilla mjekësore dhe autoritet që është i nevojshëm kur punoni me njerëz; herë pas here predikimet e tij për pacientët u ngjanin trajtimeve të vërteta mini psikiatrike. Të gjitha në shërbim të shëndetit të pacientëve. mbresëlënëse! Për aftësitë kirurgjikale të Dr. Stavridis – nuk komentoj; mjafton të dish se unë jam autori i këtyre rreshtave pa telashe, e gjitha kjo falë duarve, mendjes dhe njohurive të Dr. Stavridis. Vëzhgimit tim se stafin mjekësor e shoh për disa ditë rresht më shpesh sesa e shoh veten në pasqyrë dhe pyetjes time drejtuar doktor Stavridis "a është ai në shtëpi"?, mora një përgjigje gjakftohtë se kjo është "shtëpia e tij". U shpreh pa pretendime apo keqardhje për veten; thjesht ishte. Kjo vlen edhe për Dr. Stole Jovanov, Dr. Andrej, Dr. Limani, Dr. Nadezhda Spirovska, Dr. Kjo, ndër të tjera, për mungesën e çdo lloj stafi dhe tentativën e punonjësve për të qenë dragonj me shtatë koka; të jetë gjithmonë prezent aty ku është më e nevojshme.

Nëse merret si supozim proverbi i vjetër latin që thotë "medicus curat natura sanat" (mjeku shëron dhe natyra shëron), do të shtoja se "natyra" në rastin tim janë infermierët dhe trajtimi i tyre ndaj pacientëve. Është ajo ushtri e vogël bletësh punëtore me uniforma bardheblu, pa ekspertizën, vetëmohimin dhe ndihmën e pacientëve, nuk mund të fitohet beteja e shëndetësisë. Ndonjëherë një buzëqeshje e butë ose një fjalë ngushëlluese do të thotë më shumë se të gjitha ilaçet në botë! Ato infermiere kanë emra që ia vlen të kujtohen – kryeinfermierja Natasha Mitrovska, Ljubica Bube Noevska, Eleonora Slezenkovska, Jasmina Hristovska dhe të tjerë emrat e të cilëve nuk ua mbaja mend (më falni).

Në fund të fundit, më imponohet konkluzioni se nuk ka humbur gjithçka, falë shembujve dhe njerëzve që përmenda. Mund, mund dhe duhet të jetë ndryshe. Dhe ata janë njerëz prej mishi e gjaku, me shqetësimet e tyre, kapacitetet, familjet, miqtë e më shumë. Personat e lartpërmendur dhe të tjerë të ngjashëm me ta - shoqëria jonë duhet t'i trajtojë si vlerën më të lartë shoqërore të një rëndësie të veçantë. Kjo nuk është aspak pretencioze duke marrë parasysh aksionet dhe rezultatet përfundimtare. Një person i shëndetshëm mund të bëjë gjithçka, një i sëmurë - asgjë! Së fundi, nëse një promilë e asaj që personalisht kam parë nga dora e parë dhe e "përpunuar" në Spitalin e Qytetit do të zbatohej në fusha të tjera të shoqërisë, më besoni, do të bëhej Monako në një kohë të shkurtër. Epo, këta janë heronjtë e heshtur të ditëve tona me pak fjalë. Zoti i bekoftë!

Autori është drejtor dhe drejtor mediatik i SHTYPIT TË LIRË

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës