Tilev për MPB: Korniza negociuese është e vështirë për t'u ndryshuar, qëndrimi negociator i BE-së për kapitullin 35 ka ndryshuar për Serbinë

Dragan Tilev, Këshilltar Shtetëror për Çështje Evropiane dhe Koordinim në SEP/Foto: MPB

Korniza e negociatave është jashtëzakonisht e vështirë për t'u ndryshuar. Një ndryshim në Kornizën Negociative nuk ka ndodhur deri më tani. Kornizat e negociatave për Serbinë dhe Maqedoninë e Veriut nuk janë të njëjta. Në rastin e Serbisë, nuk bëhet fjalë për ndryshim të Kornizës negociuese, por vetëm për qëndrimin negociator të BE-së për kapitullin 35, tha për MIA-n, Dragan Tilev, këshilltar shtetëror për çështje evropiane dhe koordinim në Sekretariatin për Çështje Evropiane (SEP). .

- Ndryshimi i Kornizës negociuese nuk ka ndodhur deri më tani. Përkatësisht, për të ndryshuar Kornizën Negociatore, procedura duhet të inicohet në kuadër të Këshillit të BE-së, të merret pëlqimi i të 27 shteteve anëtare dhe në fund të miratohet nga të gjitha shtetet anëtare. Nga këtu, ndryshimi i Kornizës negociuese është i mundshëm ekskluzivisht në të njëjtën rrugë siç është miratuar, thotë Tilev për MPB-në.

Pasi BE-ja miratoi amendamentet e kapitullit 35 për Serbinë, në mes të fushatës zgjedhore, në opinion pati mendime kontradiktore se siç ka ndryshuar Korniza Negociative për Serbinë, kështu mund të ndryshojë edhe për ne.

-Pa hyrë në pikëpamjet e partive politike, të cilat nuk më njihen në detaje, ekskluzivisht nga pikëpamja profesionale, po komentoj vetëm miratimin e amendamentit të Qëndrimit të Përbashkët të BE-së në lidhje me kapitullin 35, me titull “Të tjera”. . Përkatësisht, në rastin e Serbisë, për shkak të rrethanave në të cilat ishte në kohën e fillimit të negociatave për anëtarësim (janar 2014), zhvillimi i dialogut ndërmjet Serbisë dhe Kosovës dhe progresi në marrëdhëniet dhe normalizimi i tyre janë ndodhet, vlerëson Tilev.

Ai sqaron se edhe ky kapitull, 35, në rastin e Serbisë i nënshtrohet përcaktimit të standardeve kohore, por edhe klauzolës korrigjuese për disbalancë në progres, të cilat masa korrigjuese përfshihen nëse nuk ka progres në dialog dhe ndoshta ka progres në kapitujt e tjerë (grupe).

Ai shton se kjo vlen jo vetëm për kapitullin 35, por edhe për kapitujt 23 dhe 24, në rastin e Serbisë.

– Amendamenti i ri i miratuar nga KOREPER si organ i Këshillit, i cili plotëson Qëndrimin e Përbashkët të BE-së, i referohet vetëm Kapitullit 35 dhe është dokument më vete, pra nuk ndryshohet Korniza Negociative, por vetëm pozicioni negociues i BE-së. në lidhje me kapitullin 35. Në Kornizën Negociatore ka vend për ndryshimin e qëndrimeve negociuese me kapituj të veçantë, nëse ka ndryshim të rrethanave në kapitullin e caktuar, legjislacionin e ri, momentet e reja politike etj., siç është rasti tani me Serbinë. Kjo nuk vlen vetëm për kapitullin 35, por edhe për të gjithë kapitujt e tjerë, sqaron Tilev për MPB-në.

Ai sqaron se kornizat negociuese për Serbinë dhe Maqedoninë e Veriut nuk janë të njëjta, pra, siç thekson ai, bartin me vete veçoritë e kohës kur u miratuan nga Këshilli i BE-së, për Serbinë në vitin 2014 dhe për Veriun. Maqedonia në vitin 2022, pra pas miratimit të Metodologjisë së re.

Për ilustrim, shton Tilev, në Kornizën tonë Negociuese nuk ka asnjë Kapitull 35, as Kapitull 34.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës