Transparency-Maqedonia: Drejtësia për rastin “Magyar Telecom” është e vonuar dhe selektive

Transparency International – Maqedoni reagon se drejtësia në lidhje me rastin “Magyar Telecom” është e vonuar dhe selektive.

Analiza e TI-M tregoi se midis viteve 2000 dhe 2006, një grup i vogël ish-drejtues të lartë të Kompanisë dhe filialeve maqedonase të Kompanisë miratuan shpenzimin e përafërsisht 24 milionë euro përmes më shumë se 20 kontratave të dyshimta konsultimi, lobimi dhe të tjera (duke përfshirë disa marrëveshje ndërmjet Kompanisë dhe filialeve të saj nga njëra anë dhe filialeve të Qipros Consulting Company nga ana tjetër”, thuhet në reagim.

Ata theksojnë se Prokuroria Publike nuk ka nisur procedim ndaj organizatorëve të skemës korruptive dhe porositësve, por vetëm ndaj ekzekutorëve.

Autoritetet në SHBA po akuzojnë pikërisht këta persona, duke lënë pas dore ata që (po të mos ishin ata, do të ishin disa të tjerë) sapo zbatuan urdhrin dhe firmosën zyrtarisht dokumentet. Numri i kontratave dhe transaksioneve të trajtuara nga autoritetet amerikane është më i madh se numri i kontratave dhe transaksioneve të trajtuara nga organet e zbatimit të ligjit në Rusi. Maqedonia. Ka edhe dallime në shumën totale të parave. OJ nuk ka ngritur padi kundër personit juridik, megjithëse përgjegjësia penale për personat juridikë ekziston në legjislacionin tonë penal që nga viti 2004. Përgjegjësia për veprimet e degës së saj në Republikën e Maqedonisë, përkatësisht Makedonski Telekom A.D. Shkup, Telekomi Magyar e njeh pa dyshim në Marrëveshjen me Ministrinë e Drejtësisë, shton Transparency International – Maqedoni.

Ata thonë se në vitin 2012 kanë përgatitur informacion bazuar në dokumente relevante dhe publike, pas hapjes së epilogut të hetimeve për veprimtarinë e Magyar Telecom në periudhën 2000-2007.

Krahasimi i thjeshtë i përmbajtjes së informacionit të TI-M dhe rastit që zhvillohet në sistemin e drejtësisë në Republikën e Maqedonisë së Veriut tregon për një selektivitet në procedurë, me qëllim që të tregohet një kontribut minimal në luftën kundër korrupsionit dhe korrupsionit dhe për të shmangur zhvillimin e procedurës ndaj zyrtarëve vendas dhe ish politikanëve, konstatojnë nga TI - Maqedoni.

Pas 12 viteve të kaluara, Gjykata Themelore Penale Shkup para tri ditësh shpalli aktgjykimin e shkallës së parë për “Magyar Telecom”. Të pandehurit u shpallën fajtorë për “shkelje në detyrë” dhe u dënuan me nga tetë vjet burg.

Ata janë të obliguar gjithashtu që të kompensojnë dëmin prej 67.407.760 denarë ndaj Republikës së dëmtuar të Maqedonisë së Veriut dhe shpenzimet gjyqësore për procedurën. Ata kanë të drejtë të paraqesin ankesë penale në Gjykatën e Apelit në Shkup.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës