Për zjarrin në modular do të përgjigjen Qendra Klinike e Tetovës dhe tre zyrtarë të spitalit

Zjarri në Tetovë
Pasqyrë pas zjarrit në spitalin modular të Tetovës / Foto: EPA-EFE / Georgi Licovski

Tetova Qendra Klinike si një institucion ligjor shëndetësor dhe tre persona që ishin në krye të spitalit kur ndodhi zjarri në spitalin modular në Tetovë do të fajësohet për zjarrin që ra në mbrëmjen e 8 shtatorit 2021 ku humbën jetën 14 persona, mëson “Shtypi i Lirë”.

Nga të vdekurit, 12 ishin pacientë dhe dy të tjerët ishin njerëz që kujdeseshin për disa nga të dashurit e tyre. Pas tragjedisë, ministri i atëhershëm i Shëndetësisë Venko Filipçe dhe zëvendësi i tij Ilir Hasani ofroi dorëheqje, por ish-kryeministri Zoran Zaev nuk i pranoi. Drejtori i përgjithshëm i spitalit të Tetovës ka dhënë dorëheqje Florin Besimi dhe drejtorin ekonomik Artan Etemi.

BPPO konfirmon se përgjegjësia për tragjedinë është gjetur në spitalin modular të Tetovës që u dogj në zjarr.

“Prokurorët e çështjes janë paraqitur në Prokurorinë e Republikës dhe çështja është drejt përfundimit. Rasti këto ditë do të dërgohet në Gjykatën në Tetovë për procedurë të mëtutjeshme”, thonë nga Prokuroria Publike, duke shtuar se bëhet fjalë për një rast të madh dhe kompleks në të cilin kanë humbur jetët e shumë qytetarëve tanë.

Gjatë procedurës para hetimore janë thirrur për të dëshmuar mbi 30 mjekë dhe infermierë të cilët natën e kobshme kanë qenë të angazhuar në qendrën e Covid-it në Tetovë. Gjithashtu u mblodhën dëshmitë e dëshmitarëve dhe anëtarëve të familjes. Në hetim janë përfshirë edhe ekspertë gjermanë, raporti i të cilëve ka ardhur tre muaj më parë.

Ka të dyshuar për zjarrin që ka ndodhur vitin e kaluar në spitalin modular në Tetovë, tha Prokurori Publik i Maqedonisë. Ljupçoo Jovevski në një intervistë për emisionin "25 minuta".

- Nuk mund të thuhet se fajin e ka kablloja dhe askush nuk do të përgjigjet. Për opinionin publik bëhet e ditur se për këtë rast prokuroria është duke zhvilluar procedurë. Duhet ta kuptoni se kjo është një tragjedi e madhe, që janë humbur shumë jetë të qytetarëve tanë, se prokuroria po merr shumë veprime. “Më shumë se 40 dëshmitarë janë dëgjuar”, tha ai.

Pas përfundimit të hetimeve do të bëhet një kallëzim.

Deri më tani janë bërë publike vetëm detajet e raportit të përgatitur nga teknikët e kriminalistikës maqedonase, të cilët raportin e tyre e kanë dorëzuar te prokurorët që udhëheqin hetimet më 10 tetor. Teknikët e kriminalistikës maqedonase kanë konstatuar se zjarri në spitalin modular në Tetovë ka ndodhur si pasojë e një qarku të shkurtër elektrik përmes rezistencës së lartë kalimtare në defibrilatorin kabllor lidhës me të cilin një pacient është reanimuar në njërën nga dhomat e spitalit.

Mbinxehja e kabllit shkaktoi ndezjen në kutinë e lidhjes së kordonit zgjatues në të cilin ishte lidhur defibrilatori, karikuesi i celularit dhe një pajisje tjetër. Ky ishte i vetmi informacion specifik që tregonte se cili ishte shkaktari fillestar i shpërthimit të zjarrit. Pak muaj më vonë, raporti u dorëzua nga ekspertë gjermanë, të cilët kryenin ekspertizë në laboratorë të huaj. Detajet e dokumentit nuk janë bërë publike, por pjesë të tij, sipas prokurorëve, përkojnë me gjetjet e teknikëve të mjekësisë ligjore maqedonase.

Ismaili: Kërkojmë drejtësi, të gjejmë fajtorët për tragjedinë në spitalin modular në Tetovë

Video e ditës