Tetova zhytet në mbeturina, ndërmarrjet nuk e mbledhin, filluan grevë për paga të papaguara

Foto: Sloboden pechat/Zoran Dimovski

Punëtorët e Ndërmarrjeve Komunale të Tetovës në rrethin e NJPZ-së së Tetovës shprehën revoltën e tyre përmes grevës për, siç thonë ata, tri pagat e papaguara, por edhe vonesën e pagesës së sigurimeve shëndetësore.

Thonë se është kështu prej vitesh. Një pjesë e madhe e të punësuarve janë të sëmurë për shkak të kushteve të këqija në të cilat punojnë, por rrallëherë kërkojnë ndihmë nga mjeku sepse janë pa sigurim shëndetësor dhe nuk kanë para për mjek privat. Ata thonë se nuk do të mbledhin plehrat derisa të marrin rrogën e tyre.

“Na vonohen rrogat, nuk kemi sigurim shëndetësor, rrogën e fundit e kemi marrë për gusht. Ne nuk shkojmë te një mjek që e ka, do të trajtohet, dhe kush nuk e ka, nuk do të trajtohet. Kanë lajmëruar se do të na menaxhojë një kompani sllovene, por ne nuk jemi të interesuar për këtë, ne duam të paguhemi për atë që kemi bërë, derisa të paguhemi nuk do të punojmë”, thotë një punonjës i PUC Tetovë.

Ata theksuan se vazhdimisht po marrin shpresa të rreme nga autoritetet se problemi do të zgjidhet, por siç thonë ata, situata është e njëjtë prej vitesh.

Foto: Sloboden pechat/Zoran Dimovski

“Ne jemi borxhli, le të na marrë një kompani sllovene, nuk kemi problem me këtë, por duhet të na paguajnë fillimisht. Nëse nuk na i lëshojnë fondet, ne nuk kemi mundësi të dalim në fushë, le të jetë ekocid, le të ketë mbeturina deri në qiell, nuk na intereson, nuk kemi më durim. Vetëm në Tetovë ka probleme me vonesa në paga, pse është kështu, dikush të pyesë veten, asnjë qytet tjetër nuk e ka këtë, shkoni në Gostivar, Strugë ka para, vetëm këtu nuk ka, shton një tjetër punonjës i NJP Tetovë.

Në ditën e parë të grevës së punëtorëve komunalë të Tetovës, vendet rreth kontejnerëve në Tetovë tashmë kanë filluar t'i ngjajnë mini deponive të egra.

Nga Komuna e Tetovës njoftuan se do të kenë takim me punëtorët për tejkalimin e problemit.

Në PUC Tetovë janë të punësuar me dhe pa kontratë 400 persona, të cilët me vite të tëra mezi mbijetojnë për shkak të parregullt të pagesës së pagave.

Sektori i higjienës komunale ka njëqind të punësuar dhe nga viti i ardhshëm, siç është premtuar nga autoritetet e qytetit, do të menaxhohet nga një kompani sllovene me të cilën autoritetet komunale kanë nënshkruar kontratë për grumbullimin dhe transportimin e mbeturinave muajin e kaluar.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË