Templum botoi një koleksion tekstesh mbi organet e aftësisë së kufizuar

Shtëpia botuese Templum së fundi botoi përmbledhjen "Diabiliteti: Tekste për trupat me aftësi të kufizuara", i pari i këtij lloji në gjuhën maqedonase. Libri është botuar në botimin teorik "Shekulli 20/21".

Përmbajtja e librit përfshin pesë ese me ndikim në fushën e "studimeve të aftësisë së kufizuar", dhe në pjesën e dytë ka njëzet ese të shkurtra për trupin.

Redaktori Nikola Gelevski në parathënie shkruan se libri synon të nxisë njohuritë për aftësinë e kufizuar në vendin tonë, duke besuar se njohuritë intelektuale për aftësinë e kufizuar, para së gjithash, do t'i ofrojnë një vend më të mirë në shoqëri personave me aftësi të kufizuara. Në të njëjtën kohë, këto tekste duhet të afrojnë njohuritë e aftësisë së kufizuar me komunitetin e gjerë, gjë që do të nxisë ndjeshmërinë, solidaritetin dhe përfshirjen në shoqëri.

Në një nga esetë e paraqitura, Leonard Davis, një ekspert me famë botërore për studimet e aftësisë së kufizuar, thekson faktin se personat me aftësi të kufizuara përbëjnë 15 për qind të popullsisë - pakica më e madhe fizike në shumë vende. Sipas tij, “fakti që shumë prej të lënduarve fizikisht sot ka gjasa të lëndohen nesër” shtron pyetjen: “Pse nuk njihet aftësia e kufizuar si një gjendje potencialisht universale? "Edhe pse ajo është me të vërtetë."

- Ky koleksion i vogël për aftësinë e kufizuar dëshiron të jetë, pra, një rezervuar intelektual i ideve kyçe për aftësinë e kufizuar, një nxitje për zhvillimin e aktivizmit të personave me aftësi të kufizuara në vendin tonë. Aktivizmi shpesh ka nevojë për reflektime dhe reflektime për të kapur hapin me mjedisin më të gjerë, por edhe për të kuptuar më mirë veten – thuhet në parathënien e koleksionit.

(Teksti është botuar në “Shtypi Kulturor” nr. 113, në botimin e shtypur të gazetës “Shtypi i Lirë” më 22-23 janar 2022)

Video e ditës