The Telegraph: Si ndihmuan talebanët në ndërtimin e stadiumeve të Kupës së Botës në Katar

Talibanët / Foto EPA-EFE/STRINGER

Talebanët fituan miliona nga Kupa e Botës duke siguruar pajisje ndërtimi për të ndërtuar stadiume në Katar. pretendon “Telegraph” britanik, dhe transferuar "Indeksi".

Zyrtarët e lartë talebanë kanë përdorur paratë që kanë marrë nga bisedimet e paqes për të blerë dhe më pas për të marrë me qira makineri për të ndërtuar infrastrukturën gjatë dekadës së fundit, u tha atyre një burim nga zyra e talibanëve në Doha.

Një kontigjent i madh i udhëheqjes talebane jeton në Doha, kryeqytetin e Katarit, që nga viti 2013, ku ata janë përfshirë në bisedimet e stërzgjatura të paqes me SHBA-në dhe OKB-në.

“Talebanët investuan shumë në ndërtimin e Kupës së Botës dhe turneu ishte një rosë e artë për ta. Ata u paguan miliona”, pohon një burim që jetonte në Doha në dekadën para se talibanët të merrnin Afganistanin në vitin 2021.

"Disa anëtarë talebanë kishin nga gjashtë deri në dhjetë makina të mëdha në Doha dhe fitonin deri në 10.000 £ për makinë në muaj."

Dy burime të ndryshme të larta talebane përshkruan se si zyrtarët morën rroga fitimprurëse për të jetuar në vend gjatë bisedimeve të paqes, të cilat më pas u investuan në makineri të rënda ndërtimi.

Telegrafi raporton se autoritetet e Katarit, me miratimin e SHBA-së dhe OKB-së, u kanë paguar anëtarëve të zyrës politike të talebanëve në Doha një pagesë mujore në vlerë prej mijëra paund, si pjesë e përpjekjeve për të lehtësuar bisedimet e paqes me Perëndimin. Zyrtarët vizitues u pajisën edhe me fuoristradë luksoze, shërbim shëndetësor falas dhe dërgesë të rregullt ushqimore.

Nuk ka indikacione se autoritetet e Katarit kanë kryer veprime të paligjshme apo ndonjë përfshirje në aranzhimet e ndërtimit të talebanëve, shkruan “Telegrafi”.

Burime të shumta thonë se ndërmjetësi i talebanëve me bazë në Doha, Haji Ahmad Jan, ish-ministër i naftës dhe minierave i Afganistanit midis viteve 1996 dhe 2001, mbikëqyri dhënien me qira të makinerive për kompanitë e ndërtimit përgjegjëse për ndërtimin e stadiumeve dhe infrastrukturës për Kupën e Botës. Telegrafi e ka kontaktuar atë për koment, por ende nuk ka marrë përgjigje.

Lidhjet e supozuara të talebanëve me ndërtimin e stadiumeve të Kupës së Botës, megjithëse nuk janë të papërshtatshme apo të paligjshme, ngrenë pyetje të mëtejshme rreth turneut, i cili është rrënuar nga polemika të shumta dhe akuza për abuzime me punën.

Video e ditës