Trupat e 50 viktimave të tjera të krimeve në Srebrenicë do të varrosen javën e ardhshme në Qendrën Përkujtimore në Potoçari.

- Trupat e 50 viktimave të tjera të krimit të kryer kundër boshnjakëve në Srebrenicë në korrik 1995 do të varrosen javën e ardhshme, si pjesë e përkujtimit të organizuar me rastin e 27 vjetorit të rënies së Srebrenicës.

Përkujtimi qendror dhe varrimi i trupave të identifikuar të gjetur gjatë viteve në një nga varrezat e shumta masive do të bëhet më 11 korrik, kur forcat serbe të Bosnjës të udhëhequra nga gjenerali Ratko Mlladiç pushtuan Srebrenicën, pasuar nga ekzekutime masive të të burgosurve.

Vlerësohet se më shumë se tetë mijë burra dhe djem boshnjakë u likuiduan në ditët pas rënies së Srebrenicës, për të cilën Mlladiç u dënua me burgim të përjetshëm, si dhe lideri politik i serbëve të Bosnjës, Radovan Karaxhiç.

“Deri më tani janë identifikuar dhe varrosur 6.671 persona, pa përfshirë këta 50. Arkivolët janë gati dhe secili ka një pjatë të përhershme, të pathyeshme me të dhëna për identifikimin”, tha Sabina Rastoder, zëdhënëse e Varrezave të qytetit në. Gazeta “Dnevni Avaz”.Lart.

Viktima më e vjetër eshtrat e të cilit do të varrosen javën e ardhshme në kompleksin e Qendrës Memoriale në Potoçari është Huseyin Krdzic, i lindur në vitin 1936, ndërsa në mesin e viktimave ka edhe tre të mitur.

Në ostarinë në Tuzla gjenden eshtrat e 92 viktimave të identifikuara nga Srebrenica, por familjarët e tyre ende nuk kanë dhënë pëlqimin për varrim. Ata shpresojnë se do të gjenden edhe pjesë të tjera të trupave të të vrarëve.

Kishte raste kur vetëm një kockë e një viktime të krimit ishte varrosur për shkak se pjesa tjetër e trupit nuk mund të zbulohej. Është pasojë e gërmimit të varreve parësore të kryera me urdhër të autoriteteve të serbëve të Bosnjës, të cilët u përpoqën të mbulonin gjurmët e krimeve të kryera.

Video e ditës