Premiera teatrale: Regjisori Vladimir Milcin vuri në skenë shfaqjen "Kopshti i Qershive" në Teatrin Turk

Teatri turk në Shkup filloi shfaqjen e shfaqjes "Kopshti i Qershive" nga Anton Pavlovich Chekhov më 1 tetor. Drejtuar nga Vladimir Milcin, shfaqja luan një pjesë të madhe të ansamblit teatror. Skenografia është nga Krste S. Xhidrov, i cili këtë vit është fitues i Çmimit për Arritje të Jetës në MTF -në e 55 -të "Vojdan Chernodrinski" në Prilep, ndërsa kostumografia është e Marija Pupuchevska. Në shpjegimin e tij drejtues të titulluar "Chekhov bashkëkohësi ynë", Milcin shkroi:

- "Pemishtja e Qershive" përsëri sfidon me rëndësinë e saj në kohë trazirash shoqërore kur me ngritjen e shtresave të reja, pra klasave, të gjitha vlerat ndryshojnë në mënyrë dramatike.

"Kopshti i Qershive" u botua në vitin 1903, dhe vitin e ardhshëm premiera në MHAT u drejtua nga Stanislavski, i cili gjithashtu luajti një nga rolet kryesore. Stanislavski e lexoi atë si një tragjedi, dhe Chekhov e konsideroi atë një komedi me elemente farse. Të gjitha prodhimet e mëvonshme të "Kopshtit të Qershive" ndryshojnë në thelb nëse mbizotëron në to tragjika apo komiku.

Regjisorët u morën me natyrën e dyfishtë të shfaqjes, zakonisht varësisht nga koha dhe vendi ku e vendosën. Më të këqijtë ishin ata që, duke këmbëngulur për tragjiken, ranë në sentimentalizëm.

"Kopshti i Qershive" është një lojë për kotësinë, padobinë dhe kotësinë e aristokracisë në përpjekjen për të ruajtur statusin e saj, por gjithashtu një lojë për borgjezinë në përpjekjen për t'i dhënë kuptim materializmit të saj të sapo zbuluar të reduktuar në lakmi dhe barbarizëm.

"Kopshti i Qershive" sot është një dramë për tranzicionin, për butësinë e padurueshme të rënies së njerëzimit dhe civilizimit. Lakmia e kriminelëve të rinj të pasur shkatërron pa mëshirë njerëzimin duke shkatërruar djepin e tij, Tokën, duke shkatërruar natyrën dhe gjithçka që jeton në të. Ajo që është tronditëse është paaftësia e njerëzve për të rezistuar, për të mbrojtur kulturën dhe natyrën, për të mbrojtur vlerat e qytetërimit para barbarëve të rinj.

Progresi nuk është i garantuar. Rrota e historisë arriti në revolucionin proletar, por prej tij doli një klasë e re e manipuluesve lakmia e të cilëve nuk njeh kufij. "Kopshti i Qershive" është një miniaturë skenike në kuptimin më të bukur të fjalës, dimensionet e dhomës së saj përmbajnë tragjedinë e botës në të cilën jetojmë - shkroi Vladimir Milcin.

(Teksti u botua në "Shtypi Kulturor" Nr. 99, në botimin e shtypur të gazetës "Shtypi i Lirë" më 2-3 tetor 2021)

Video e ditës