Teatri ka një përgjegjësi ndaj shoqërisë

Promovimi i librit u bë në FDU-Shkup

Shtëpia botuese "Gavros", si akt i veçantë për shënimin e Ditës Botërore të Teatrit - 27 Mars, në Fakultetin e Arteve Dramatike në Shkup promovoi librin "Problemet themelore të regjisë" të regjisorit dhe profesorit Hugo Klein.

Një vepër jashtëzakonisht domethënëse në fushën e artit teatror është libri “Problemet themelore të regjisë” i regjisorit të teatrit dhe ish profesorit në Fakultetin e Arteve Dramatike në Beograd, Hugo Klein (1894-1981).

I lindur në Vukovar, Hugo Klein ishte regjisor, kritik teatri, përkthyes, studiues i Shekspirit, autor i disa veprave mbi teatrin dhe një nga baballarët e psikanalizës në ish-Jugosllavi. Si student i Sigmund Frojdit, ai mori doktoraturën në mjekësi në vitin 1919 në Fakultetin e Mjekësisë në Vjenë. Nga viti 1945 punoi si regjisor në Teatrin Kombëtar të Beogradit. Nga viti 1949 deri në pensionimin e tij dha mësim regji në Fakultetin e Arteve Dramatike në Beograd.

Botimi i parë i librit “Problemet themelore të regjisë” u botua në vitin 1951 në Beograd. Në fakultetet e artit dramatik libri përdoret si tekst mësimor për regji të teatrit, prandaj është shumë i rëndësishëm botimi i tij në gjuhën maqedonase. Botim i “Gavros”, libri është botuar në përkthimin e Ema Markoska Milcin.

Në kopertinën e projektuar me luks të botimit maqedonas të librit shkruhet: “Problemet themelore të regjisë” përballen me regjisorin, aktorët dhe të gjithë pjesëmarrësit e tjerë në realizimin e një drame se bërja e një drame nuk është vetëm një akt estetik, por edhe etik. ." Teatri duhet të zbulojë kohën e tij dhe të flasë për të, nëse vërtet dëshiron të jetë bashkëkohor dhe të mos përfundojë në margjinat e kulturës dhe shoqërisë”.

Në atë drejtim lëvizën edhe fjalimet e promotorëve Vladimir Milçin, regjisor teatri dhe Kristina Lelovac, aktore dhe profesoreshë në FDU, në promovimin e mbajtur në Ditën Botërore të Teatrit - 27 Mars.

Promotori Vladimir Milchin dhe redaktori Nika Gavrovska

Regjisori Vladimir Milçin theksoi se është botimi i tretë i librit që mban në duar, por është i pari në gjuhën maqedonase dhe është më i pajisuri me luks në krahasim me dy botimet e mëparshme, si dhe se përgatitja dhe përgatitja dhe Dizajni i librit është një vepër e vërtetë e shtëpisë botuese.

Si student i Klein, në fjalën e tij, Milchin vuri në dukje disa fakte nga jeta e autorit të librit, por edhe komunikimin e tyre të ndërsjellë pas periudhës së studimit. Në fund ai vuri në dukje mendimin se “teatri ka përgjegjësi ndaj shoqërisë”, si një nga mesazhet që Klein la për brezat e rinj.

Aktorja dhe profesoresha Kristina Lelovac sqaroi se në librin “Problemet themelore të regjisë”, në thelb Hugo Klein shkruan për “Sistemin Stanislavski”, por në zbatimin praktik të tij në skenën teatrore. "Vepra është shkruar nga këndvështrimi i praktikës së profesor Klein, nga këndvështrimi i teatrit që ai pa dhe krijoi, letërsisë dramatike për të cilën ai lexoi, vuri në skenë dhe shkroi, si dhe nga puna e aktorëve që pa në skenë", Lelovac. drejtuar. Pjesë nga libri në promovim lexoi aktorja Simona Spirovska.

(Teksti është botuar në "Shtypi Kulturor" numër 173, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 1-2.4.2023)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës